Η ασπιρίνη διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο

 

 

Λίγη την ημέρα μπορεί να διπλασιάζει το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με καρκίνους του γαστρεντερικού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι η συχνή λήψη του φαρμάκου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ενδέχεται να ωφελεί επίσης όσους ήδη πάσχουν από αυτήν και από άλλες μορφές καρκίνου του πεπτικού.

Η σχετική μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας (ECC 2015), διεξήχθη σε 13.715 ασθενείς από την Ολλανδία και έδειξε πως όσοι έπαιρναν συστηματικά μικρή δόση ασπιρίνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζουν έπειτα από τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με όσους δεν έπαιρναν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος αυτό ίσχυε αφού έλαβαν υπ' όψιν τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιβίωση, όπως την ηλικία, το στάδιο του καρκίνου, τις αντινεοπλασματικές θεραπείες και τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Όπως είπε στο συνέδριο η συντονίστρια της μελέτης δρ Μαρτίνε Φράους, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λέιντεν, το 30,5% των ασθενών έπαιρναν ασπιρίνη πριν τη διάγνωση του καρκίνου, το 8,3% άρχισαν να παίρνουν μετά από αυτήν, ενώ το 61,1% δεν πήραν ποτέ ασπιρίνη.

Οι συνηθέστερες θέσεις των όγκων ήταν το κόλον έντερο (42,8% των ασθενών), το ορθό έντερο (25,4%) και ο οισοφάγος (10,2%).

Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών ήταν 48,6 μήνες, ενώ το 28% πέτυχαν το ορόσημο της ίασης που είναι η πενταετής επιβίωση.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ασθενείς και στα εθνικά συστήματα Υγείας, δεδομένου ότι προστίθενται σε εκείνα που δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου», είπε η δρ Φράους.

Και συνέχισε: «Τώρα θέλουμε να αναλύσουμε δείγματα από τους όγκους αυτών των ασθενών για να βρούμε βιολογικούς δείκτες που θα μας βοηθούν να προβλέπουμε στο μέλλον ποιοι άνθρωποι θα ωφελούνται ακολουθώντας μία αγωγή με ασπιρίνη».

Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει μία άλλη μελέτη, στην οποία αξιολογούν την επίδραση καθημερινής δόσης 80 mg ασπιρίνης στην επιβίωση ηλικιωμένων με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αργότερα, θέλουν να επαναλάβουν το ίδιο σε ασθενείς με διάφορες μορφές γαστρεντερικών καρκίνων, ελπίζοντας ότι θα βρουν τις οριστικές αποδείξεις ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει πολλούς ασθενείς.

«Με ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία να υποστηρίζουν τον ωφέλιμο ρόλο της ασπιρίνης εναντίον του καρκίνου, ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε αν πρέπει να αρχίσουμε να την συνιστούμε στο ευρύτερο κοινό», σχολίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ECC 2015 δρ Πέτερ Ναρέντι, καθηγητής Χειρουργικής και επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής στην Ακαδημία Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκότενμπουργκ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ωφέλιμη δράση της ασπιρίνης οφείλεται στις αιμολυτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητές της, που απορρέουν από το ότι εμποδίζει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων.

Τα αιμοπετάλια είναι συστατικά του αίματος που ενώνονται μεταξύ τους (συγκόλληση) για να εμποδίζουν την αιμορραγία.

Τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα πιστεύεται ότι «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα, εκμεταλλευόμενα τα ενωμένα αιμοπετάλια που βρίσκονται γύρω τους.

Επειδή, λοιπόν, η ασπιρίνη εμποδίζει την ένωση αυτή, αφήνει «εκτεθειμένα» τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τους επιτίθεται.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να πάρει ασπιρίνη δίχως να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό του, διότι υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών όπως η αιμορραγία στο πεπτικό. Επιπλέον, οι δόσεις του φαρμάκου που δοκιμάζονται στις μελέτες είναι μικρές (μικρότερες και από την επονομαζόμενη «παιδική ασπιρίνη»).

 

 

tanea.gr

Related Articles

Back to top button