Γιατί είναι η αρθρίτιδα πιο συχνή στις γυναίκες

 

Μία στις τέσσερις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες πάσχουν από . Ωστόσο, δεν υπάρχει μια μορφή αλλά πολλές, ορισμένες εκ των οποίων προσβάλλουν δυσανάλογα συχνά τις γυναίκες και άλλες τους άνδρες, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η οστεοαρθρίτιδα, που είναι η πιο συχνή μορφή της, είναι εξίσου συχνή στα δύο φύλα, αν και μπορεί να υπάρχουν διαφορές όχι μόνο στο ποιες από τις αρθρώσεις θα προσβληθούν αλλά και στο πότε, κατά την ρευματολόγο δρα Κέλι Βέσελμαν, εκπρόσωπο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας. «Η ηλικία, το σωματικό βάρος και το ιστορικό τραυματισμών παίζουν σημαντικό ρόλο και έτσι λ.χ. οι άνδρες που συμμετείχαν επί χρόνια σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο τείνουν να εκδηλώνουν νωρίτερα οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα» λέει.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όμως, προσβάλλει τις γυναίκες με τριπλάσια συχνότητα απ' ό,τι τους άνδρες, ενώ ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει πολλά όργανα συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, εκδηλώνεται εννέα φορές συχνότερα στις γυναίκες.

Αντιθέτως, η ουρική αρθρίτιδα (ή ποδάγρα) είναι πιο συχνή στους άνδρες έως την προχωρημένη τρίτη ηλικία, κατά την οποία η συχνότητά της στα δύο φύλα εξισώνεται.

Συνολικά, «οι μορφές της νόσου στις οποίες επικρατούν οι γυναίκες είναι περισσότερες από εκείνες στις οποίες επικρατούν άνδρες, γι' αυτό και η συχνότητα της αρθρίτιδας γενικώς είναι υψηλότερη στις γυναίκες» λέει η δρ Βέσελμαν.

Το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως εξακριβωμένο και πολλές θεωρίες έχουν εξεταστεί ως ενδεχόμενα, αλλά τίποτα δεν θεωρείται ακόμα βέβαιο, λέει ο δρ Ρόμπερτ Κάρτερ, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αρθρίτιδας & Μυοσκελετικών και Δερματικών Ασθενειών (NIAMSD) των ΗΠΑ.

Το μόνο που είναι κοινώς αποδεκτό είναι ότι «στις αυτοάνοσες μορφές αρθρίτιδας παίζουν ρόλο οι ορμόνες του γυναικείου φύλου και οι επιδράσεις τους στο ανοσοποιητικό σύστημα, αν και δεν πρέπει να αποτελούν τη μοναδική εξήγηση της διαφοράς» εξηγεί. Οι μορφές αυτές οφείλονται στις λανθασμένες επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των υγιών ιστών του σώματος.

«Οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό από τους άνδρες και γι' αυτό τείνουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις λοιμώξεις, ενώ οι φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί τους ανακάμπτουν ταχύτερα έπειτα από μια ασθένεια» συνηγορεί η δρ Κάθριν Σάντμπεργκ, διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης των Διαφορών των Φύλων στην Υγεία, τη Γήρανση & τις Νόσους στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζταουν. «Αυτό όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι το γερό ανοσοποιητικό τους τις καθιστά πιο ευάλωτες στις δυσλειτουργίες που το ωθούν να επιτίθεται στους υγιείς ιστούς».

tanea.gr

Related Articles

Back to top button