Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί διαταραχή του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από την κίνηση οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο. Το βασικότερο σύμπτωμα της ΓΟΠ είναι η καούρα, κυρίως λόγω κατάκλισης αμέσως μετά το γεύμα ή της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών.
Όταν τα συμπτώματα της ΓΟΠ εκδηλώνονται δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων τότε η διαταραχή θεωρείται χρόνια.
Το πρώτο και βασικότερο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση της ΓΟΠ είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
Τροφές που συνδέονται με συχνότερες κρίσεις είναι οι εξής:
- – Κόκκινο κρέας
- – Λάδια και τροφές με πολλά λιπαρά
- – Τροφές με μεγάλη ποσότητα αλατιού
- – Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά
- – Σοκολάτα και προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα
- – Προϊόντα που περιέχουν μέντα
- – Όξινες τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή και η σάλτσα ντομάτας
- – Πικάντικα φαγητά
Από την άλλη, ορισμένες τροφές φαίνεται να επιδρούν ανακουφιστικά στα συμπτώματα της ΓΟΠ ή και να προλαμβάνουν τις κρίσεις. Ορισμένες από αυτές είναι:
- – Προϊόντα με πρωτεΐνες αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως ο τόνος, ο σολομός, τα αμύγδαλα και οι φακές
- – Πηγές καλών υδατανθράκων, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά και ορισμένοι σπόροι
- – Αυγά, παρά τη σημαντική ποσότητα χοληστερόλης που περιέχουν
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ωφέλιμη είναι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και προβιοτικών για την πρόληψη των κρίσεων της ΓΟΠ.