«Φάρμακο» η γυμναστική στο σύνδρομο χρονίας κόπωσης

 

«Φάρμακο» η γυμναστική στο σύνδρομο χρονίας κόπωσης

Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο χρονίας κοπώσεως μπορούν να δουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, εάν πάψουν να αποφεύγουν την γυμναστική, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL), διαπίστωσαν ότι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες για το σύνδρομο, το οποία αποκαλείται επίσης μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, είναι η συστηματική γυμναστική και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «The Lancet Psychiatry», με τη βοήθεια των δύο μεθόδων ο ένας στους τρεις ασθενείς που συμμετείχαν κατόρθωσε να ανακτήσει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής, ενώ το 41% είπαν ότι αισθάνονται πλέον πολύ καλύτερα.

Ωστόσο η αποτελεσματικότητα των μεθόδων βασιζόταν σε ποσοστό 60% στην μείωση του φόβου των ασθενών για την άσκηση.

Ο φόβος αυτός είναι απολύτως υπαρκτός και κατανοητός, ενώ είναι βάσιμος στους ασθενείς που αρχίζουν απότομα τη γυμναστική αντί να αυξάνουν με αργό ρυθμό τη φυσική δραστηριότητά τους, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τρούντι Τσάλντερ, καθηγήτρια Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας στο KCL.

Το σύνδρομο χρονίας κοπώσεως προκαλεί επίμονη εξάντληση (πάνω από 6 μήνες) στους ασθενείς, οι οποίοι αναφέρουν ότι «σέρνονται» μονίμως, όσο κι αν κοιμούνται και ξεκουράζονται, δίχως να πάσχουν από κάποιο άλλο οργανικό ή ψυχικό νόσημα που να ευθύνεται για την κατάστασή τους.

Σημαντικός εκλυτικός παράγοντας στην εμφάνισή του είναι το έντονο στρες.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι μία μορφή ψυχοθεραπείας που βοηθεί τους πάσχοντες να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο για τα συμπτώματά τους.

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related Articles

Back to top button