Φάρμακο για τον διαβήτη μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα

 

Ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση του μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού θανάτου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φάρμακα λέγεται λιραγλουτίδη και είναι εγκεκριμένο από το 2009 για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στη νέα, μακροπρόθεσμη μελέτη με περισσότερους από 9.000 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει κατά 13% τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου από αυτά.

Δεδομένου ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των πασχόντων από διαβήτη (υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το σχεδόν 65% των θανάτων στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα), η μείωση στη συχνότητά τους θεωρείται εξαιρετικά σημαντική.

«Για εμένα, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της μελέτης μας ήταν η σταθερότητα των ευρημάτων μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Μπιουζ, καθηγητής και διευθυντής του Τομέος Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, ο οποίος παρουσίασε τα νέα ευρήματα στο 76ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA 2016) που πραγματοποιείται στη Νέα Ορλεάνη.

Ο δρ Μπιουζ είπε ότι η αντιμετώπιση του διαβήτη μπαίνει σε μία νέα εποχή, στην οποία έμφαση δεν δίνεται μόνο στην ελάττωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, αλλά και στην μείωση κατά το δυνατόν περισσότερο όλων των κινδύνων που τον συνοδεύουν – και οι καρδιαγγειακές επιπλοκές είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους ασθενείς.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε ταυτοχρόνως στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), διεξήχθη σε 9.340 ασθενείς, οι οποίοι χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπαιρνε λιραγλουτίδη και η άλλη μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των εθελοντών επί 3,8 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 13% των ασθενών της ομάδας της λιραγλουτίδης είχαν πάθει , εγκεφαλικό ή είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,9% – μία διαφορά που φθάνει το 13% μεταξύ των δύο ομάδων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, αυτοί ήταν μειωμένοι κατά 22% στην ομάδα της λιραγλουτίδης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι εθελοντές που έπαιρναν το αντιδιαβητικό φάρμακο έχασαν κατά μέσον όρο 2,3 κιλά (σ.σ. η λιραγλουτίδη είναι εγκεκριμένη και ως φάρμακο για αδυνάτισμα, αλλά με διαφορετική εμπορική ονομασία και περιεκτικότητα απ' ό,τι για την αντιμετώπιση του διαβήτη).

Η λιραγλουτίδη ανήκει στην κατηγορία των αναλόγων του ανθρώπινου GLP-1 (Προσομοιάζον με τη Γλυκαγόνη Πεπτίδιο-1)- μίας ουσίας που χρησιμοποιεί το σώμα για να διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το φάρμακο λαμβάνεται με ένεση και δρα διεγείροντας την παραγωγή ινσουλίνης μόνον όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά και έτσι δεν προκαλεί υπογλυκαιμίες.

Η λιραγλουτίδη είναι το δεύτερο σύγχρονο αντιδιαβητικό φάρμακο που φαίνεται ότι δρα προστατευτικά στους πάσχοντες από διαβήτη. Το πρώτο είναι η εμπαγλιφλοζίνη, ένα φάρμακο με διαφορετικό τρόπο δράσης, η οποία σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι επίσης φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.
tanea.gr

Related Articles

Back to top button