Φάρμακα εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού στα οστά

Φάρμακα εμποδίζουν την εξάπλωση του υ του μαστού στα οστά

Επιστήμονες βρήκαν με ποιον τρόπο εξαπλώνονται ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού στα οστά και ανακάλυψαν ότι είναι πιθανό να τον αναχαιτίσουν με φάρμακα εγκεκριμένα για την οστεοπόρωση.

Τα φάρμακα αυτά λέγονται διφωσφονικά και χορηγούνται ακόμα και σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού για να αυξηθεί η οστική μάζα τους.

Η νέα ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», έγινε σε πειράματα σε κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο και σε ποντίκια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ισχύει και στους ανθρώπους, και ήδη προγραμματίζουν κλινικές μελέτες για να ελέγξουν την θεωρία τους.

Εάν έχουν δίκιο, θα μπορέσει σχετικά γρήγορα να αρχίσει η διάθεσή τους στις ασθενείς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) της Βρετανίας, πριν εξαπλωθεί ο καρκίνος του μαστού στα οστά, απελευθερώνει ένα ένζυμο που τα «προετοιμάζει» για την άφιξη των καρκινικών κυττάρων.

Το ένζυμο λέγεται LysYl Oxidaseή LOX και σε όλα τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες αναχαιτίσθηκε σε ποσοστό 100% από τα διφωσφονικά.

Το εύρημα αυτό αφορά τους καρκίνους του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων – έναν τύπο καρκίνου του μαστού που αντιπροσωπεύει το 30% των κρουσμάτων της νόσου και είναι δύσκολος στην αντιμετώπισή του.

Η θνησιμότητα από καρκίνου του μαστού στα πέντε χρόνια από τη διάγνωση ανέρχεται στο 15%, με την συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (το 85%) να οφείλονται στις μεταστάσεις του και ιδίως στις οστικές.

Η ερευνήτρια δρ Άλισον Γκάρτλαντ, λέκτορας Βιολογίας Οστών & Καρκίνου στο Τμήμα Ανθρώπινου Μεταβολισμού του Σέφιλντ, χαρακτήρισε τα ευρήματα «πραγματικά συναρπαστικά».

«Αποτελούν σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά των μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού και μπορεί να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες που θα σταματήσουν αυτούς τους δευτεροπαθείς όγκους, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης χιλιάδων ασθενών», είπε.

«Αποδείξαμε ότι με τα διφωσφονικά μπορούμε να σταματήσουμε την αλληλεπίδραση του ενζύμου LOX με τα οστικά κύτταρα, αποτρέποντας έτσι κατά 100% τις οστικές μεταστάσεις. Κανένα από τα ποντίκια μας δεν παρουσίασε οστικές μεταστάσεις, μετά τη χορήγησή τους.

»Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε πως ακριβώς γίνεται αυτή η αλληλεπίδραση, ούτως ώστε να επινοήσουμε και νέα φάρμακα, ενώ η νέα γνώση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε άλλα νοσήματα των οστών».

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related Articles

Back to top button