Επώδυνα αέρια: Ένας γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει 8 τρόπους για να τα αντιμετωπίσετε

Νιώθετε φουσκωμένοι και πονάτε; Ο γαστρεντερολόγος Αλέξανδρος Φραγκουλίδης, προτείνει πώς να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά και επώδυνα .

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε κάποια αέρια μέσα στη μέρα. Ο κάθε άνθρωπος παράγει 600 ml την ημέρα κατά τη διάρκεια της πέψης. Διαφεύγουν από τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους από 1 έως 23 φορές μέσα στη μέρα. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορούν να αποβληθούν από τον οργανισμό μπορεί να νιώθετε άβολα και φουσκωμένοι.

Τα αέρια συσσωρεύονται μέσα στον οργανισμό με δύο τρόπους:

  • Ο πρώτος τρόπος είναι μαζί με το φαγητό, όταν καταπίνετε. Τα περισσότερα από αυτά τα αέρια εξαφανίζονται με τη χώνεψη, αλλά κάποια παραμένουν στον οργανισμό.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω του παχέος εντέρου, όπου τα παράγει κατά τη διάσπαση της τροφής.

Τι συμβαίνει όταν τα αέρια δεν μπορούν να αποβληθούν από τον οργανισμό μας

Πολλές φορές ο οργανισμός μας παράγει περισσότερα αέρια ή κάποια δεν έχουν βρει τρόπο διαφυγής. Ο οργανισμός μας συνήθως μας προειδοποιεί όταν συμβαίνει αυτό με διάφορα συμπτώματα όπως πόνος, κράμπες ακόμα και ένα αίσθημα κόμπου στην κοιλιά. Επίσης μπορεί να νιώθετε μία αίσθηση πληρότητας ή πίεση στο άνω μέρος της κοιλιάς, και να παρατηρήσετε να φουσκώνει είτε από παραπάνω φαγητό είτε από αέρια.

8 τρόποι να αντιμετωπίσετε τα αέρια

  1. Φάτε με πιο αργούς ρυθμούς
  2. Αποφύγετε τα ένοχα τρόφιμα
  3. Προσέξτε τα ροφήματα που πίνετε
  4. Ελέγξτε τα γλυκαντικά
  5. Δοκιμάστε φυσικές λύσεις
  6. Αναζητήστε τη λύση στο φαρμακείο
  7. Προσέχετε τι τρώτε εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη
  8. Κάντε εξέταση για κοιλιοκάκη

1. Φάτε με πιο αργούς ρυθμούς

Δεν υπάρχει τρόπος να μην καταπίνετε αέρα όσο τρώτε, αν όμως τρώτε με γρήγορους ρυθμούς ή μιλάτε όταν τρώτε, καταπίνετε και περίσσιο αέρα. Επίσης μεγάλες ποσότητες αέρα εισέρχονται στον οργανισμό εάν πίνετε με καλαμάκι, μασάτε τσίχλα ή τρώτε γλειφιτζούρι ανάμεσα στα γεύματα σας. Ακόμα, αρκετός αέρας εισέρχεται αν καπνίζετε αλλά και όταν οι οδοντοστοιχίες δεν εφαρμόζουν σωστά.

2. Αποφύγετε τα ένοχα τρόφιμα

Είναι γνωστό ότι κάποια τρόφιμα προκαλούν περισσότερα αέρια από άλλα, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο και τα κρεμμύδια. Επίσης και κάποια φρούτα, για παράδειγμα τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια. Ακόμα τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά, προσπαθήστε να σταματήσετε να καταναλώνετε κάποιες από αυτές τις τροφές, έτσι ώστε να βρείτε τι σας ενοχλεί.

3. Προσέξτε τα ροφήματα που πίνετε

Τα αφρώδη και τα αναψυκτικά ποτά απελευθερώνουν αέρα μέσα στον οργανισμό σας. Ακόμα το γάλα, ο χυμός μήλου και ο χυμός αχλαδιού μπορούν επίσης να προκαλέσουν αέρια. Εάν σας αρέσει να πίνετε τέτοια ροφήματα, μπορείτε να κάνετε το ίδιο τεστ με τα φαγητά για να διαπιστώσετε ποιο ποτό σας ενοχλεί και πιο όχι.

4. Ελέγξτε τα γλυκαντικά

Η τσίχλα ή η καραμέλα που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αέρια. Ελέγξτε λοιπόν την ετικέτα για σορβιτόλη, μαννιτόλη ή ξυλιτόλη, τα οποία ίσως θέλετε να περιορίσετε ή να αποφύγετε. Μία ακόμα πηγή μπορεί και να είναι τα ροφήματα που περιέχουν γλυκαντικά, όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

5. Δοκιμάστε φυσικές λύσεις

Εκτός από την τροποποίηση της διατροφής σας και των συνηθειών σας, μπορείτε να βοηθηθείτε με φυσικούς τρόπους. Δοκιμάστε να πιείτε τσάι μέντας ή και να δοκιμάσετε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κύμινο, γλυκάνισο, μάραθο και κουρκουμά. Είναι σημαντικό όμως πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.

6. Αναζητήστε τη λύση στο φαρμακείο

Κάποια φάρμακα, μη συνταγογραφούμενα, μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά. Για παράδειγμα τα αντιόξινα που περιέχουν σιμεθικόνη απελευθερώνουν φυσαλίδες στο στομάχι, που συμβάλλουν στη χώνεψη. Ακόμα τα δισκία ενεργού άνθρακα μπορεί να βοηθήσουν αν τα πάρετε πριν και μετά τα γεύματα σας.

7. Προσέχετε τι τρώτε εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη

Είναι πολύ συχνό στους ενήλικες να μην μπορούν να διασπάσουν το ένζυμο της λακτόζης. Θα σας βοηθήσετε αρχικά αν επιλέξετε προϊόντα που δεν περιέχουν λακτόζη, αλλά και κάποια φαρμακευτική αγωγή, μη συνταγογραφούμενη, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.

8. Κάντε εξέταση για κοιλιοκάκη

Εάν σας ενοχλούν οι τροφές που περιέχουν σιτάρι ή κάποια άλλα δημητριακά, είναι σημαντικό να κάνετε εξέταση για κοιλιοκάκη. Όταν έχετε κοιλιοκάκη συνήθως ο οργανισμός σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί τη γλουτένη, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Εάν οι πόνοι σας είναι έντονοι ή επηρεάζουν την καθημερινότητα σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, κυρίως εάν έχετε κι άλλα συμπτώματα όπως ξαφνική απώλεια βάρους, συχνή ναυτία ή εμετό ή αίμα στα κόπρανα, διάρροιες. Ακόμα αν τα αέρια σας προκαλούν πόνο στο στήθος, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας άμεσα.

www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button