Εμβόλια: Έχει σημασία σε ποιο μπράτσο τα κάνετε; Ίσως να το ξανασκεφθείτε

Αν κάθε φορά κάνετε κάποιο στο ίδιο , τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφθείτε.

Μία νέα λέει ότι όταν κάνουμε επαναλαμβανόμενα σε διαφορετικά μπράτσα, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μία πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις αποκρίσεις των εμβολιασμένων στις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων COVID-19. Εκείνοι που έκαναν εναλλαγές μεταξύ των χεριών για τη λήψη του εμβολίου εμφάνισαν μικρή αύξηση της ανοσίας σε σχέση με εκείνους που έλαβαν και τις δύο δόσεις στο ίδιο μπράτσο.
Για τα άτομα που ανταποκρίνονται ελάχιστα στα εμβόλια λόγω ηλικίας ή συνθηκών υγείας, ακόμη και μια μικρή ώθηση μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, είπαν οι ερευνητές. Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, με τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν κάνει πολλαπλές δόσεις εμβολίου ή να έχουν νοσήσει πολλές φορές, η εναλλαγή των μπράτσων για τα εμβόλια COVID μπορεί να μην προσφέρει πολλά οφέλη. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτη, τα θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για όλα τα εμβόλια πολλαπλών δόσεων, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών εμβολίων.

«Δεν κάνω συστάσεις σε αυτό το σημείο, γιατί πρέπει να το μελετήσουμε αυτό περαιτέρω», είπε ο Δρ Marcel E. Curlin, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον που ηγήθηκε της εργασίας. Αλλά «αν όλα τα πράγματα είναι ίσα, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε τα χέρια».

Οι λίγες μελέτες που σύγκριναν τις δύο προσεγγίσεις ήταν μικρές και είχαν μικτά αποτελέσματα. Και καμία από τις μελέτες δεν έχει δείξει μεγάλη διαφορά στην ανοσία. Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι ένας μόνο λεμφαδένας μπορεί να δημιουργήσει ισχυρή ανοσία μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε η Jennifer Gommerman, πρόεδρος του τμήματος ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. «Αυτό σημαίνει ότι οι λεμφαδένες είναι πραγματικά καλοί στη δουλειά τους», είπε, και τα περισσότερα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά στοχεύοντας ένα μόνο χέρι.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η παράταση του διαστήματος μεταξύ των δόσεων – κατά τρεις έως τέσσερις μήνες, όπως έγινε στον Καναδά για εμβόλια για τον COVID, αντί για τις τρεις έως τέσσερις εβδομάδες που συνιστώνται στις Ηνωμένες Πολιτείες – μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερο όφελος από την αλλαγή μπράτσου, είπε η Gommerman .

Ωστόσο, αξίζει να μελετηθούν όλες αυτές οι στρατηγικές, γιατί σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα «οτιδήποτε βοηθά τις ανοσολογικές τους αποκρίσεις αξίζει να γίνει», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button