Έλλειψη βιταμίνης D: Με ποιες παθήσεις του αναπνευστικού συνδέεται

Η είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με δεδομένη αυτή την πληροφορία πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό ή άλλων ιών του αναπνευστικού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη υγιών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και στην προστασία από ασθένειες του αναπνευστικού γενικά.

Παρακάτω θα διαβάσετε πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία του ανοσοποιητικού και πώς τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από παθήσεις του αναπνευστικού.

Με ποιες παθήσεις του αναπνευστικού συνδέεται η έλλειψη βιταμίνης D

Όπως προαναφέρθηκε η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ανοσολογικής απόκρισης. Έχει αντιφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές ιδιότητες και είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένων των Τ κυττάρων και των μακροφάγων, που προστατεύουν το σώμα από παθογόνα. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που τα χαμηλά επίπεδά της έχουν συσχετιστεί με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, ασθένειες και διαταραχές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), καθώς και ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μπορεί η λήψη βιταμίνης D να προστατεύσει από τον COVID-19;

Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή της ανεπάρκειας βιταμίνης D στον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών ασθενειών. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση και να προστατεύσουν συνολικά από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση που περιελάμβανε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη D μείωσε τον κίνδυνο οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων (ARI) τόσο σε εκείνους που είχαν έλλειψη όσο και σε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Συνολικά, η μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον ενός ARI κατά 12%. Η προστατευτική δράση ήταν ισχυρότερη σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Επιπλέον, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D ήταν πιο αποτελεσματικά στην προστασία από το ARI όταν λαμβάνονται καθημερινά ή εβδομαδιαία σε μικρές δόσεις.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη θνησιμότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αναπνευστικές ασθένειες όπως το COVID-19.

Συνοψίζοντας…

Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του COVID-19, καθώς και ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές και την ανεξέλεγκτη φλεγμονή σε άτομα με COVID-19. Επί του παρόντος, πολλαπλές κλινικές δοκιμές διερευνούν τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε άτομα με COVID-19.

Αν και η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η λήψη συμπληρωματικής βιταμίνης D από μόνη της δεν μπορεί να προστατεύσει από την εμφάνιση COVID-19. Ωστόσο, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε γενικές λοιμώξεις και ασθένειες βλάπτοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button