Ελέγξτε την πίεση των ματιών σας

 

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που οδηγούν σε προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και χρόνια έπειτα από την έναρξή του.

Αυτό έχει ως επακόλουθο να χάνουν πολλοί ασθενείς σημαντικό τμήμα της όρασής τους πριν οδηγηθούν στον οφθαλμίατρο επειδή «κάτι δεν πάει καλά» με τα μάτια τους.

Ο μόνος τρόπος για να ανιχνευτεί νωρίς ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι με τακτικό, προληπτικό, οφθαλμολογικό έλεγχο λέει ο δρ Ευθύμιος Καρμίρης, υπεύθυνος στο Τμήμα Γλαυκώματος της Οφθαλμολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Οπως εξηγεί, η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική διότι, αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το γλαύκωμα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων ρυθμίζεται αποτελεσματικά με φάρμακα τα οποία μπορεί να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξή του. Ο πιο σημαντικός παράγων κινδύνου για γλαύκωμα είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Επομένως, η σωστή ρύθμισή της είναι το κλειδί για τη διατήρηση της όρασης στους ασθενείς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (6 έως 12 Μαρτίου 2016), ο δρ Καρμίρης συνιστά μέτρα για την προστασία της όρασης από το γλαύκωμα. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

* Προγραμματίστε μία οφθαλμολογική εξέταση. Το γλαύκωμα είναι γνωστό ως «ο αθόρυβος κλέφτης της όρασης», διότι είναι μια ασθένεια χωρίς αισθητά συμπτώματα. Ετσι, σημαντικό ποσοστό της όρασης μπορεί να χαθεί πριν καν αρχίσει ο ασθενής να αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η τακτική εξέταση των ματιών η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση (είναι ο έλεγχος του πίσω μέρος του ματιού), είναι πολύ σημαντική.

* Συζητήστε για το γλαύκωμα. Μιλήστε με τους γονείς, την οικογένειά σας, τους φίλους και τους συναδέλφους σας για την ασθένεια και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Συνήθως αφορά άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλει άτομα κατά τη βρεφική, παιδική ή νεανική ηλικία.

* Βεβαιωθείτε ότι οι οικείοι σας λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους. Με την κατάλληλη θεραπεία οι περισσότεροι ασθενείς με γλαύκωμα δεν θα χάσουν την όρασή τους. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς δεν συμμορφώνονται στη θεραπεία που πρέπει να κάνουν, είτε μη ακολουθώντας σωστά τις οδηγίες του γιατρού για τα φάρμακα είτε διακόπτοντας εντελώς τη φαρμακευτική αγωγή.

Οι συμπεριφορές αυτές με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης. Επομένως έχει ζωτική σημασία η τήρηση της αγωγής που έχει συστήσει ο γιατρός.

Υπολογίζεται ότι 67 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με γλαύκωμα, αλλά οι μισοί από αυτούς δεν ξέρουν ότι πάσχουν από τη νόσο. Σε 4,5 εκατ. ανθρώπους, εξάλλου, ανέρχονται όσοι έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας του γλαυκώματος, γεγονός που το καθιστά τη δεύτερη κυριότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως.

Αντιμετώπιση και παράγοντες κινδύνου

Το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με οφθαλμικές σταγόνες, με χρήση ακτινών λέιζερ, με χειρουργική επέμβαση ή με συνδυασμό αυτών των μεθόδων.

Εκτός από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, άλλοι παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό είναι το οικογενειακό ιστορικό της νόσου, η μεγάλη ηλικία (άνω των 60 ετών), το ιστορικό τραυματισμών ή κακώσεων του οφθαλμού, η χρήση στεροειδών φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα και, λιγότερο συχνά, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιακή νόσος.

tanea.gr

Related Articles

Back to top button