Δημιούργησαν το πρώτο αντιβιοτικό έπειτα από 30 χρόνια

Δημιούργησαν το έπειτα από 30 χρόνια

Ένα – το πρώτο έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια – επινόησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι λένε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με ήδη υπάρχοντα στην αντιμετώπιση επικίνδυνων μικροβίων.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι το νέο , που λέγεται τεϊξοβακτίνη (teixobactin), μπορεί να εξοντώσει βακτήρια που προκαλούν πνευμονία, φυματίωση και άλλες λοιμώξεις εξίσου γρήγορα με τα υπάρχοντα, καθώς και ότι θεραπεύει τα πειραματόζωα δίχως τοξικές παρενέργειες.

Επιπλέον, τα βακτήρια δεν φαίνεται να αναπτύσσουν κανενός είδους αντοχή σε αυτό – ίσως διότι δρα εναντίον τους με ένα μοναδικό τρόπο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αν το αντιβιοτικό αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα δώσει τεράστια ώθηση στην Ιατρική, αφού θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να «ξεμείνει» η ανθρωπότητα από αποτελεσματικά αντιβιοτικά, εξαιτίας της κατάχρησής τους που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη αντοχής των μικροβίων σε αυτά.

Η μικροβιακή αντοχή ήδη κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ζωές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ αφήνει αναρίθμητους ανθρώπους να παλεύουν για τη ζωή τους.

Ωστόσο αν όλα πάνε καλά και κυκλοφορήσει το νέο αντιβιοτικό, θα πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί από την αλόγιστη χρήση, λένε οι ειδικοί.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κιμ Λιούις, καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Αντιμικροβιακών Ανακαλύψεων στο Πανεπιστήμιο Northwestern, της Βοστώνης, οι πρώτες μελέτες της τεϊξοβακτίνης σε ανθρώπους μπορεί να αρχίσουν σε 2 χρόνια.

Για την ευρεία διάθεσή του, όμως, υπολογίζει ότι θα χρειαστεί μία 10ετία.

Η φυματίωση

Η τεϊξοβακτίνη δοκιμάστηκε εναντίον του βακτηρίου που προκαλεί φυματίωση, ορισμένα στελέχη του οποίου έχουν ήδη αντοχή σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά, κατά τον δρα Λιούις.

Το βακτήριο αυτό λέγεται μυκοβακτήριο της φυματίωσης ή βάκιλος του Κοχ.

Όπως γράφουν ο δρ Λιούις και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Nature», πειράματα στον δοκιμαστικό σωλήνα έδειξαν ότι η τεϊξοβακτίνη σκοτώνει το μυκοβακτήριο εξίσου γρήγορα με τα αντιβιοτικά βανκομυκίνη και οξακιλίνη.

«Η τεϊξοβακτίνη είναι πολύ αποτελεσματική εναντίον της φυματίωσης και υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθεί μία μονήρης θεραπεία γι' αυτήν, αντί για την χορήγηση τριών διαφορετικών αντιβιοτικών για την αντιμετώπισή της, όπως γίνεται σήμερα», εξήγησε ο δρ Λιούις.

Μία άλλη ερευνητική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, στη Γερμανία, μελέτησε την τεϊξοβακτίνη στο εργαστήριο και διαπίστωσε ότι ενώνεται με τα λιπίδια που σχηματίζουν το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων (σ.σ. τα περισσότερα βακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί).

«Η θέση ένωσης στο βακτηριακό κυτταρικό τοίχωμα αντιπροσωπεύει την αχίλλειο πτέρνα των βακτηρίων και πιθανώς γι' αυτό δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στο φάρμακο», δήλωσε η δρ Τάνια Σνάϊντερ, λέκτορας Ιατρικής Μικροβιολογίας στη Βόννη.

Ο καθηγητής Λιούις είπε πως η ανυπαρξία ενδείξεως αντοχής στην τεϊξοβακτίνη είναι πολύ ελπιδοφόρα, καθώς η ιατρική κοινότητα θεωρούσε απίθανο έως τώρα να υπάρξει αντιβιοτικό στο οποίο δεν θα αναπτύξουν αντοχή τα μικρόβια.

«Τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή με μεταλλαγές των πρωτεϊνών τους», εξήγησε. «Εν τούτοις, ο στόχος της τεϊξοβακτίνης δεν είναι οι πρωτεΐνες των βακτηρίων, αλλά πρόδρομες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του τοιχώματός τους, επομένως δεν υπάρχει κάτι να μεταλλαχθεί».

Υπολογίζεται ότι 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιγράψει την μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά ως έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια δημόσια Υγεία.

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related Articles

Back to top button