Διατροφή για χοληστερίνη – Πρόγραμμα «νηστείας» 5 ημερών

Ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο 5 ημερών για όσους έχουν υψηλή .

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, σχεδόν το 40% των Αμερικανών άνω των 20 ετών έχει υψηλή χοληστερίνη, μια κατάσταση η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως είναι το έμφραγμα.

Για την μπορεί να ευθύνονται πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η κληρονομικότητα. Ευτυχώς, υπάρχει μια ποικιλία φαρμακευτικών αγωγών, διαθέσιμων για τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους, ωστόσο είτε χρειαστεί να λάβετε αγωγή είτε όχι, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας.

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, τα γαλακτοκομικά με υψηλά λιπαρά, τα γλυκά και τα τηγανητά τρόφιμα. Αντίθετα, συστήνεται μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φυτικές ίνες, βρώμη και δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και τακτική κατανάλωση λιπαρών ψαριών, οσπρίων και ξηρών καρπών.

Παρακάτω, θα δείτε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής 5 ημερών, που συστήνεται για άτομα με υψηλή χοληστερίνη. Σημειώνουμε ότι είναι καλό να αποφεύγεται το βούτυρο στο μαγείρεμα των παρακάτω φαγητών και να προτιμάται μια μέτρια ποσότητα ελαιόλαδου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελείται από 3 γεύματα ανά ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπληρώσετε με μερικά μικρότερα σνακ. Σύμφωνα με τον οργανισμό «Heart Foundation», ιδανικά σνακς για άτομα με υψηλή χοληστερόλη είναι τα φρούτα (ιδίως τα αχλάδια έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να χαμηλώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα), το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, καθώς και τα στικς λαχανικών (π.χ. καρότου ή αγγουριού) με χούμους.

για χοληστερίνη – Δίαιτα 5 ημερών

Πρώτη ημέρα

  • Πρωινό: Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, μήλο, 2 κ.γλ. φυστικοβούτυρο και κανέλα
  • Μεσημεριανό: 1 μετρίου μεγέθους φιλέτο σολομού ψητό με γλυκοπατάτα και μπρόκολο
  • Βραδινό: 1 σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, λαχανικά και χούμους

Δεύτερη ημέρα

  • Πρωινό: 1 μπολ με βρώμη ολικής άλεσης (3 κ.σ.), γάλα χαμηλών λιπαρών, κανέλα και 1 φρούτο
  • Μεσημεριανό: 1 μερίδα μπάμιες
  • Βραδινό: 1 κούπα ζυμαρικά ολικής άλεσης με 1 κονσέρβα τόνο σε νερό, ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά και ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, μουστάρδα και λίγο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Τρίτη ημέρα

  • Πρωινό: 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 1 φρούτο και 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
  • Μεσημεριανό: 2 μετρίου μεγέθους μπιφτέκια γαλοπούλας με ¾ κούπα ρύζι ολικής άλεσης και 1 σαλάτα με μαρούλι και κρεμμύδι (με αλάτι, λάδι, ξύδι)
  • Βραδινό: 1 σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμύδι, 2 κ.σ. κατίκι, 2 – 3 παξιμάδια ολικής άλεσης, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο και ξύδι

Τέταρτη ημέρα

  • Πρωινό: 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ψημένη, με αβοκάντο, ντομάτα και σπόρους σουσαμιού
  • Μεσημεριανό: 1 μερίδα κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, συνοδευόμενη με σαλάτα από βραστά ή ψητά λαχανικά (π.χ.: μπρόκολο, κουνουπίδι με αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο)
  • Βραδινό: 1 ψητή γλυκοπατάτα, με ψιλοκομμένη ντομάτα και 3 κ.σ. τυρί χαμηλών λιπαρών

Πέμπτη ημέρα

  • Πρωινό: 1 μπολ με βρώμη ολικής άλεσης (3 κ.σ.), 1 χούφτα ξηρούς καρπούς και γάλα χαμηλών λιπαρών
  • Μεσημεριανό: 1 πιάτο φασολάδα ή φακές με 2 – 3 μίνι παξιμάδια ολικής άλεσης, συνοδευόμενο από 1 σαλάτα λάχανο – καρότο με αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο
  • Βραδινό: 3 μεσαίου μεγέθους ρεβυθοκεφτέδες (φαλάφελ) στο φούρνο, συνοδευόμενη με σαλάτα από βραστά ή ψητά λαχανικά

www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button