Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: Σημαντική η συστηματική, χωρίς διακοπή, αντιμετώπιση

1436

: Σημαντική η συστηματική, χωρίς διακοπή, αντιμετώπιση

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια είναι ένα χρόνιο νόσημα που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού όλο το χρόνο. Έρευνες έδειξαν ότι το 51% του συνόλου των πασχόντων και το 60% όσων υποφέρουν συστηματικά από ΧΦΑ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο.Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια δεν πρέπει να ξεκινά και να σταματά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, αλλά να γίνεται συστηματικά, χωρίς διακοπή, καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.Η αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας κυρίως στα πρώτα στάδια γίνεται με γενικές συστάσεις, όπως εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, θεραπεία και συνεχή λήψη bιο-φλαβονοειδών σκευασμάτων.

Τα σκευάσματα αυτά όχι μόνο ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και δυναμώνουν τις φλέβες. Αποτελούν δε την ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΧΦΑ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα που έδειξε ότι 76% των πασχόντων που είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή, είχε μείνει ικανοποιημένο από την αγωγή.

Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι προστατεύουν το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνουν την ελαστικότητα τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας). Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η μείωση της εμφάνισης οιδημάτων (πρησμένα πόδια) και ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους και πόνο.

Τα bio-φλαβονοειδή δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της διατροφής.

Σε συνδυασμό με την καθημερινή λήψη των bio -φλαβονοειδών, συνίσταται η υιοθέτηση ήπιας άσκησης καθημερινή, υγιεινή διατροφή, απώλεια βάρους εάν ο πάσχων είναι παχύσαρκος. Οι γυναίκες καλό θα ήταν να αποφεύγουν την ορθοστασία και τα ψηλά τακούνια.

Η αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, στα πρώτα στάδια έχει μεγάλη σημασία τόσο ιατρικά, όσο και κοινωνικά. Σε προχωρημένα στάδια η ΧΦΑ και όταν δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, απαιτεί αντιμετώπιση με περισσότερο επεμβατικές μορφές θεραπείας (σκληροθεραπεία, ραδιοκύματα και χειρουργική παρέμβαση).

Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα όποια συμπτώματα δεν είναι πάντοτε «αθώα». Μην τα αγνοήσετε και φροντίστε να τα αντιμετωπίσετε σωστά και έγκαιρα.

* Ο Θεοφάνης Παπάς ΜD, PhD, MSc Αγγειοχειρουργός, είναι Επιμελητής στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός», και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

health.in.gr

Related Articles

Back to top button