Οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν καρκίνο προστάτη

 

Οι άνδρες που αποφεύγουν όλα τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λόμα Λίντα, στην Καλιφόρνια, παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια την πορεία της υγείας 26.346 ανδρών, ηλικίας άνω των 30 ετών.

Όλοι είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να εξακριβωθεί εάν και τι είδους χορτοφάγοι ήσαν. Συνολικά, το σχεδόν 8% των εθελοντών δήλωσαν χορτοφάγοι, άλλοι εκ των οποίων απέφευγαν όλα τα ζωικά προϊόντα και άλλοι ορισμένα.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 1.079 από τους εθελοντές είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).

Όσοι από αυτούς ήσαν αυστηρά χορτοφάγοι, δηλαδή δεν κατανάλωναν κανένα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα (ούτε αυγά, γαλακτοκομικά ή ψάρια) αλλά τρέφονταν αμιγώς με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, είχαν κατά 35% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη.

Αντιθέτως, όσοι ήταν μεν χορτοφάγοι αλλά κατανάλωναν αυγά και γαλακτοκομικά δεν διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο, απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που ακολουθούσαν την κλασική διατροφή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αυστηρή χορτοφαγία προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη όχι επειδή αποφεύγει κάποιος το κρέας, αλλά επειδή καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες τα θρεπτικά συστατικά των φυτικής προελεύσεως τροφίμων.

Η μερική χορτοφαγία δεν παρέχει αυτό το όφελος επειδή όσοι την ακολουθούν έχουν την τάση να υπερκαταναλώνουν τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα που επιτρέπονται στο διαιτολόγιό τους, προσθέτουν.

«Δεδομένου ότι ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συνηθέστερο καρκίνο των ανδρών, η πρόληψη έχει ουσιώδη σημασία στην προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων του», δήλωσε η ελληνικής καταγωγής δρ Παναγιώτα Μήτρου, από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) που χρηματοδότησε τη μελέτη.

Και συνέχισε: «Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη βοηθά να πληρωθούν ορισμένα σημαντικά κενά στις γνώσεις μας για τις διατροφικές συνήθειες και την πρόληψη του προστατικού καρκίνου.

»Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ισχύς της συσχετίσεως μεταξύ της αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης αυτού του καρκίνου».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η χορτοφαγία παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία αλλά κρύβει και κινδύνους, αναλόγως με το είδος της.

tanea.gr

Related Articles

Back to top button