Χοληστερίνη: Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξέταση & ποιες οι φυσιολογικές τιμές

Παράγεται από το συκώτι και περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης…

Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης: Η «κακή» ή LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) και η «καλή» ή HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας).

Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε απόφραξη των αρτηριών και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε εξέταση χοληστερόλης στο πλαίσιο μιας εξέτασης ρουτίνας ή αν έχετε τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:

  •  Υπέρταση
  •  Διαβήτη τύπου 2
  •  Πολλά περιττά κιλά
  •  Είστε σωματικά αδρανής
  •  Κάνετε διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
  •  Καπνίζετε

Φυσιολογικές τιμές

Όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της ολικής και «κακής» ς και όσο υψηλότερες οι τιμές της «καλής», τόσο το καλύτερο, γιατί μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ακόμη και αν παίρνετε λιγότερη από όση χρειάζεστε, δεν μπορεί να επηρεαστεί η υγεία σας, γιατί ένα μέρος αυτής συνθέτει το συκώτι και πάντα παίρνετε ένα ποσοστό, ακόμα και όταν καταναλώνετε ελάχιστα ζωικά προϊόντα.

Ποιες πρέπει να είναι οι τιμές της χοληστερίνης στο αίμα σας:

Ολική χοληστερίνη

  • Φυσιολογική τιμή κάτω από 200 mg/dl
  • Οριακή τιμή 200-240 mg/dl
  • Υψηλή τιμή από 240 mg/dl και πάνω

Καλή χοληστερίνη

  • Φυσιολογική τιμή
  • Άνδρες πάνω από 40 mg/dl
  • Γυναίκες πάνω από 50 mg/dl

Κακή χοληστερίνη

  • Φυσιολογική τιμή κάτω από 130 mg/dl
  • Οριακή τιμή 130-160 mg/dl
  • Υψηλή τιμή από 160 mg/dl και πάνω

Όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της ολικής και «κακής» χοληστερίνης και όσο υψηλότερες οι τιμές της «καλής», τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Άλλα είδη χοληστερίνης

Εκτός από την LDL και την HDL χοληστερίνη, υπάρχουν και άλλα είδη χοληστερίνης όπως οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (very low density lipoproteins, ή VLDL), οι ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (intermediate density lipoproteins ή IDL) και η λιποπρωτεΐνη (a).

Εάν αφαιρέσουμε από την ολική χοληστερίνη την HDL χοληστερίνη, από τη διαφορά προκύπτουν οι μη-HDL λιποπρωτεΐνες που συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο και αποτελούν πιο αξιόπιστο δείκτη από τη μέτρηση μόνο της LDL ή κακής χοληστερίνης.

Κάθε πότε θα πρέπει να μετράω τη χοληστερίνη ή χοληστερόλη;

Η έναρξη της μέτρησης της χοληστερίνης θα πρέπει να γίνει μία φορά στην παιδική ηλικία και, εφόσον είναι φυσιολογικά τα επίπεδά της, θα πρέπει να γίνει ξανά μέτρηση στην ηλικία των 18 ετών.

Για τους άνδρες:

  • Έναρξη τακτικής μέτρησης στην ηλικία των 35 ετών εάν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο
  • Έναρξη τακτικής μέτρησης στην ηλικία 25-30 ετών εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σε νεαρή ηλικία)

Για τις γυναίκες:

  • Έναρξη τακτικής μέτρησης στην ηλικία των 45 ετών εάν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο
  • Έναρξη τακτικής μέτρησης στην ηλικία 30-35 ετών εάν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου σε νεαρή ηλικία)

Με πληροφορείς και απο Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη peptiko.gr

Related Articles

Back to top button