Αυξημένη κρεατινίνη στο αίμα: Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα;

Η είναι μεταβολικό προϊόν της διάσπασης της φωσφορικής κρεατίνης των μυών και απεκκρίνεται από τους νεφρούς. Η ημερήσια παραγωγή της είναι σχετικά σταθερή και ανάλογη της μυϊκής μάζας. Ένα μικρό ποσό της προέρχεται από το κρέας της τροφής.

Σε διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας η απέκκριση της κρεατινίνης μειώνεται με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της στο αίμα.

Η κρεατινίνη είναι μια ουσία η οποία κυρίως φιλτράρεται από το αίμα με την βοήθεια των νεφρών κατά την σπειραματική διήθηση και σωληναριακή έκκριση. Σε μικρό ποσοστό επαναπορροφάται. Αν το φιλτράρισμα στους νεφρούς είναι ανεπαρκές, τότε το επίπεδο κρεατινίνης στο αίμα αυξάνει.

Ως εκ τούτου, τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα και στα ούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της κάθαρσης κρεατινίνης, η οποία αντικατοπτρίζει τον ρυθμό της σπειραματικής διήθησης (GFR). Η κρεατινίνη δεν είναι όμως ευαίσθητη σε ελαφρές μέχρι μέτριες νεφρικές βλάβες δεδομένου ότι για να αυξηθεί η κρεατινίνη από 1,0 σε 2,0 mg/dL απαιτείται απώλεια του 50% της νεφρικής λειτουργίας.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες και με προϋπόθεση την καλή λειτουργία των νεφρών, τα επίπεδα της κρεατινίνης παραμένουν σταθερά στο αίμα. Τα φυσιολογικά επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα είναι:

  • Ενήλικες άνδρες: 0,6-1,2 mg/dL
  • Ενήλικες γυναίκες: 0,5-1,1 mg/dL

Τα δεν αποτελούν άμεσα την αιτία εκδήλωσης ανησυχητικών συμπτωμάτων.

Ωστόσο, τα παρακάτω συνδέονται έμμεσα με την και μπορούν να αποδοθούν σε υποκείμενη δυσλειτουργία των νεφρών:

  • – μειωμένη ποσότητα ούρων
  • – σκούρο χρώμα στα ούρα
  • – οίδημα (πρήξιμο) γύρω από τα μάτια, στο πρόσωπο, τα πέλματα
  • – πόνος στη μέση (ακτινοβολεί από τα νεφρά)
  • – κόπωση και λήθαργος
  • – δέκατα
  • – απώλεια όρεξης
  • – πονοκέφαλος
  • – σύγχυση και πνευματική αποδιοργάνωση
  • – δύσπνοια

Διατροφικές συμβουλές για την επαναφορά των επιπέδων της!

Πιείτε αρκετό νερό

Καταναλώστε άφθονο νερό και συγκεκριμένα τουλάχιστον 1,5-2Lt για τις γυναίκες και 2-2,5Lt για τους άνδρες ημερησίως. Η αύξηση της πρόσληψης νερού λογικά θα πρέπει να αυξήσει και τη συχνότητα της διούρησης κατ' επέκταση περισσότερη κρεατινίνη θα αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε πρωτεΐνες

Τέτοια τρόφιμα είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα ασπράδια των αυγών. Αυξήστε, αντίθετα, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας

Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού καθώς το νάτριο ευνοεί την κατακράτηση υγρών. Αποφύγετε παστά τρόφιμα, κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα και μειώστε τη χρήση του επιτραπέζιου αλατιού στα φαγητά και στις σαλάτες σας.

Αποφύγετε την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με κρεατίνη

Σε περίπτωση που ασχολείστε με τον αθλητισμό, αποφύγετε την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με κρεατίνη. Η επιπλέον πρόσληψη κρεατίνης, όχι μόνο επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών και μοιραία και τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε κράμπες στους μύες ή και καρδιακά προβλήματα.

Η κάθε περίπτωση βέβαια είναι ξεχωριστή, επομένως έπειτα από τη διάγνωση σε έναν ειδικό νεφρολόγο είναι καλό να επισκεφτείτε και έναν διαιτολόγο, ώστε να σας παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές.

της Δέσποινας Γκακνή

ΠΗΓΗ: www.mednutrition.gr   ,  www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button