Αυξημένα οιστρογόνα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται

Αν και θεωρούνται κατ' εξοχήν , τα απαντώνται σε μικρότερες συγκεντρώσεις και στον αντρικό οργανισμό.

Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα παίζουν κομβικό ρόλο στον κύκλο της περιόδου και στο αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ στους άντρες είναι σημαντικά για τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι αυξημένα στη γυναίκα, επηρεάζεται το σωματικό βάρος αλλά και η γενικότερη υγεία της.

Μια τυπική ένδειξη των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό είναι η αύξηση του σωματικού βάρους –κυρίως η μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και των ισχίων.

Επίσης, η μεγάλη παραγωγή οιστρογόνων επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον κύκλο της περιόδου, με χαρακτηριστικότερα τα εξής συμπτώματα:

  1. Ακανόνιστη περίοδος, μεσοκυκλική σταγονοειδής αιμόρροια, βαριά περίοδος με αυξημένη αιμόρροια, πιο έντονα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
  2. Φούσκωμα
  3. Κρύα χέρια και πόδια
  4. Δυσκολίες στον ύπνο
  5. Κόπωση
  6. Τριχόπτωση
  7. Συχνοί πονοκέφαλοι
  8. Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  9. Διαταραχές μνήμης
  10. Εναλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη, άγχος
  11. Πόνος ή ευαισθησία των μαστών, μη καρκινικές ψηλαφητές μάζες στον μαστό

Ο ρόλος των οιστρογόνων στην υγεία μας

Τα οιστρογόνα έχουν πολλαπλούς ρόλους στις λειτουργίες του οργανισμού μας. Πώς συμβάλλουν στην υγεία μας;

▶ Στην αύξηση της HDL ή «καλής» χοληστερίνης και τη μείωση της LDL ή «κακής», που θεωρείται υπεύθυνη για τις αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες.

▶ Στη σωστή ανάπτυξη των εσωτερικών γεννητικών γυναικείων οργάνων και των γαλακτοφόρων πόρων στο στήθος.

▶ Στην κατανομή του λίπους στους μαστούς και τους γοφούς.

▶ Συμμετέχουν σε μεταβολικές διεργασίες στο ήπαρ και τα οστά.

Θεραπεία οιστρογόνων

Η θεραπεία με οιστρογόνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, όπως η καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και συμπτωματική κολπική ατροφία.

Η κολπική ατροφία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν τον περιορισμό του κόλπου μιας γυναίκας, χάνουν την ευελιξία και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για λίπανση.

Ο υπογοναδισμός των γυναικών, μια κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν λίγες ή καθόλου ορμόνες, καθώς και πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών, μπορεί επίσης να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, ατροφία του μαστού και χαμηλότερη σεξουαλική ορμή και αντιμετωπίζεται επίσης με οιστρογόνα.

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button