Αυτή η λέξη είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να πει ένας γονιός στο παιδί του, όταν είναι αγχωμένο

Τι να μην πεις, αν θέλεις όντως να βοηθήσεις

Όλοι αγχωνόμαστε, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Ξέρουμε, όμως, ότι όταν ένα παιδί αισθάνεται αγχωμένο, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε να αισθανθεί καλύτερα. Κι ο τρόπος να το βοηθήσουμε, σίγουρα δεν είναι λέγοντάς του να ηρεμήσει.

«Ηρέμησε», «Χαλάρωσε» κι όλα τα συνώνυμά τους – μία λέξη, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να ακούσει από εμάς. Αντί να πούμε στο παιδί να ηρεμήσει, μπορούμε να του το δείξουμε στην πράξη. Γιατί ένα νήπιο, δεν θέλει να υποτιμήσουμε όσα αισθάνεται, αλλά να του δείξουμε ότι το καταλαβαίνουμε και ότι είμαστε πλάι του σε όλο αυτό.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα ά να διαχειριστούν τα συναισθήματα άγχους με δύο καλές ασκήσεις, τις οποίες θα δούμε παρακάτω.

Άσκηση ελεγχόμενης αναπνοής

Αρχικά, χωρίς καν να τους πούμε ότι πρόκειται για άσκηση, μπορούμε να συγχρονίσουμε την αναπνοή μας με τη δικής τους και να δημιουργήσουμε ένα safe space μεταξύ μας, στο οποίο μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα. Εισπνέουμε και εκπνέουμε βαθιά και με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, και τα καλούμε να μας ακολουθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, η χαλάρωση γίνεται μεταδοτική.

Αντικατάσταση του άγχους με ενθουσιασμό

Όχι, δεν είναι όσο τοξικό φαίνεται. Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά και να πούμε ότι «Εντάξει, το περιλαμβάνει και την αβεβαιότητα. Ναι, μπορεί να συμβεί και κάτι κακό, δεν είναι απίθανο, αλλά μπορεί να συμβεί και κάτι τέλειο».

Έτσι, θα τα ωθήσουμε να επικεντρωθούν στο τέλειο, να ενθουσιαστούν για αυτό και να αφήσουν τις αρνητικές σκέψεις στην άκρη.

Είναι ένας τρόπος να κάνεις manifest τα όμορφα πράγματα της ζωής; Ενδεχομένως.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button