Ανεπάρκειες βιταμινών ίσως προκαλούν ημικρανία σε παιδιά και νέους

 

Η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων βιταμινών ενδέχεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη ημικρανία στα ά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Αναλύοντας στοιχεία από τους ασθενείς του Κέντρου Κεφαλαλγίας του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σημαντικό ποσοστό είχαν ήπια ανεπάρκεια βιταμίνης D, ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) και συνενζύμου Q10.

Το συνένζυμο Q10 είναι μία ουσία σαν βιταμίνη που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του σώματος και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας που προορίζεται για την κυτταρική ανάπτυξη και συντήρηση.

Η νέα ανάλυση έδειξε επίσης ότι τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν συχνότερα ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10, ενώ τα αγόρια και οι νεαροί άνδρες ανεπάρκεια βιταμίνης D η οποία είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου και υπάρχει σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Επιπλέον, οι ασθενείς με χρόνιες ημικρανίες είχαν συχνότερα ανεπάρκεια συνενζύμου Q10 και ριβοφλαβίνης, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι είχαν σποραδικές ημικρανίες.

Σε αντίθεση, όμως, με προγενέστερες μελέτες, ο συγκεκριμένος πληθυσμός ασθενών δεν φάνηκε να έχει ανεπάρκεια άλλων βιταμινών, όπως το φολικό (ή φυλλικό) οξύ.

«Αν και τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα, είναι προκαταρκτικά και δεν ξέρουμε ακόμα εάν η αποκατάσταση των βιταμινικών ανεπαρκειών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα ή/και τη βαρύτητα των ημικρανικών κρίσεων», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σούζαν Χάγκλερ στο 58ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας όπου παρουσίασε τη μελέτη.

Η ριβοφλαβίνη είναι γνωστή και ως βιταμίνη της μνήμης. Οι κύριες πηγές της στη διατροφή μας είναι το γάλας, το κρέας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα αυγά.

tanea.gr

Related Articles

Back to top button