Η ανεπάρκεια βιταμίνης D διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας

newego_LARGE_t_1101_54115736

 

Οι ηλικιωμένοι με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», συμμετείχαν σχεδόν 1.650 εθελοντές, ηλικίας άνω των 65 ετών, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 6 χρόνια.

Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας εθελοντής δεν έπασχε από άνοια ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ούτε είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στο τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 1.169 εθελοντές με καλά επίπεδα βιταμίνης D καθ’ όλη τη διάρκειά της είχαν μία στις 10 πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει άνοια.

Ωστόσο, οι 70 εθελοντές με την πιο σοβαρή ανεπάρκεια της βιταμίνης D απ’ όλους, είχαν μία στις 5 πιθανότητες να έχουν παρουσιάσει άνοια.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την άνοια με την ανεπάρκεια της «βιταμίνης του ήλιου», όπως αποκαλείται. Ωστόσο η διεθνής ομάδα ερευνητών που την πραγματοποίησε, λέει ότι είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή έως τώρα.

«Περιμέναμε να βρούμε κάποια συσχέτιση, αλλά τελικά ήταν δύο φορές πιο ισχυρή απ’ ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Λιούλιν, κλινικός επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

«Ωστόσο αυτό δεν αποδεικνύει ότι η έλλειψη της βιταμίνης είναι αιτία της άνοιας», έσπευσε να διευκρινίσει. «Σημαίνει, όμως, ότι παίζει ρόλο».

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα περαιτέρω μελέτες για να εξακριβώσουν εάν η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε βιταμίνη D ή η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει την έναρξη της άνοιας.

Η βιταμίνη D παράγεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ενώ εκ φύσεως υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα «παχιά» (λιπαρά) ψάρια και στα ιχθυέλαια (το μουρουνέλαιο είναι το πιο γνωστό).

Υπάρχει επίσης σε διατροφικά συμπληρώματα, ενώ προστίθεται και σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα.

 

Related Articles

Back to top button