Ανεπάρκεια πρωτεϊνών: Μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας

Τι είναι η ανεπάρκεια πρωτεϊνών;

Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα δεν λαμβάνει επαρκείς πρωτεΐνες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η ανάπτυξη, η επισκευή των ιστών και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλούν ανεπάρκεια πρωτεϊνών;

Οι λόγοι που προκαλούν ανεπάρκεια πρωτεϊνών είναι ποικίλοι και περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη τροφής: Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών είναι η πιο κοινή αιτία . Μπορεί να συμβεί σε άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή πενίας, καθώς και σε άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως η νευρική ανορεξία ή η βουλιμία.
  • Διαταραχές που εμποδίζουν την απορρόφηση πρωτεϊνών: Ορισμένες διαταραχές, όπως η κοιλιοκάκη και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση πρωτεϊνών από το έντερο.
  • Διαταραχές που αυξάνουν τις ανάγκες του σώματος σε πρωτεΐνες: Ορισμένες καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η ανάκαμψη από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση και ορισμένες χρόνιες , όπως η και ο , μπορούν να αυξήσουν τις ανάγκες του σώματος σε πρωτεΐνες.

Ανεπάρκεια πρωτεΐνών

Αυτή η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την υψηλή συχνότητα εμφάνισης της πείνας και των ασθενειών σε πολλές χώρες του Τρίτου Κόσμου, προκαλώντας το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Δυστυχώς, πολλά παιδιά κάτω των πέντε ετών αποτελούν την πλειοψηφία των θυμάτων.

Ωστόσο, η έλλειψη πρωτεΐνης εμφανίζεται επίσης στις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως λόγω της φτώχειας και μάλιστα είναι μια κατάσταση που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά.

Ορισμένα άτομα μπορεί επίσης να γίνουν επιρρεπή σε ανεπάρκεια πρωτεϊνών μετά από μια ακραία δίαιτα, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί σε χορτοφάγους που αμελούν να ισορροπήσουν σωστά τη διατροφή τους.

Ανεπάρκεια πρωτεΐνών – Τι προκαλεί στο σώμα;

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για το σώμα για να συνθέσει 13 αμινοξέα και να σπάσει τα πολυπεπτίδια σε εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να κατασκευάσει μόνο του.

Συλλογικά, αυτά τα οξέα λειτουργούν συνεχώς για την ανασύσταση του ιστού του σώματος, έτσι ώστε να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών οστών, μυών και οργάνων.

Το σώμα χρησιμοποιεί επίσης πρωτεΐνη για να παράγει αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά κύτταρα του αίματος, το όχημα με το οποίο μεταφέρεται το οξυγόνο στους μύες και στα όργανα.

Επιπλέον, χωρίς επαρκή πρωτεΐνη, οι πνεύμονες και το σύστημα θα πάψουν να λειτουργούν σωστά.

Το σώμα ερμηνεύει μια κατάσταση ανεπάρκειας σε πρωτεΐνη ως ένδειξη ότι τίθεται σε κατάσταση πείνας.

Το αποτέλεσμα είναι πως προσπαθεί να αντισταθμίσει την ανεπάρκεια τραβώντας την αποθηκευμένη στο σώμα πρωτεΐνη για ανακύκλωση.

Η πρώτη πηγή στην οποία το σώμα θα στραφεί για να αντλήσει πρωτεΐνη είναι οι μύες και το γεγονός αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως απώλεια μυϊκής μάζας.

Μάλιστα, η που προκύπτει από την απώλεια της μυϊκής μάζας είναι ένα από τα πρώτα της ανεπάρκειας της πρωτεΐνης.

Άλλα συμπτώματα της ανεπάρκειας πρωτεΐνης περιλαμβάνουν

, διάρροια και συσσώρευση υγρών (οίδημα) στα πόδια και στην κοιλιά.

Τα αρχικά εξωτερικά σημάδια περιλαμβάνουν

απώλεια μαλλιών, φολιδωτό δέρμα και λήθαργο λόγω έλλειψης ενέργειας.

Αν η έλλειψη συνεχιστεί, τα όργανα θα αρχίσουν να δυσλειτουργούν.

Για παράδειγμαεπειδή η χρησιμοποίηση της πρωτεΐνης εμπλέκεται στη μεταφορά των λιποπρωτεϊνών και της ς, η έλλειψή της θα οδηγήσει σε ηπατική στεάτωση ή λιπώδες ήπαρ.

Επιπλέον, το σώμα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει τα κανονικά επίπεδα των λευκοκυτάρρων, αφήνοντας το σώμα με ανεπάρκεια λευκών αιμοσφαιρίων και το δεν θα μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά χρειάζονται 0,5 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού βάρους και οι ενήλικες συνολικά περίπου 60 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ημέρα.

Ωστόσο, οι έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερη πρωτεΐνη. Εκτός από το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα καλές πηγές πρωτεϊνών αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, το καστανό ρύζι, οι πατάτες, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια πρωτεϊνών;

Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας πρωτεϊνών εξαρτάται από τη σοβαρότητα της έλλειψης. Σε ήπιες περιπτώσεις, η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών μέσω της διατροφής μπορεί να είναι αρκετή για να διορθώσει την κατάσταση. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χορήγηση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ή ειδική διατροφή.

Πώς να προλάβετε την ανεπάρκεια πρωτεϊνών;

Η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη της ανεπάρκειας πρωτεϊνών είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες. Τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

  • Κρέας
  • Ψάρι
  • Αυγά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Όσπρια
  • Φρούτα και λαχανικά

Εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας πρωτεϊνών, όπως εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, αν αναρρώνετε από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση, ή αν πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκείς πρωτεΐνες.

Related Articles

Back to top button