Αμφιβολίες για τον ρόλο των λιπαρών (και) στο αδυνάτισμα

 

 

Οι δίαιτες με λίγα λιπαρά δεν μας αδυνατίζουν περισσότερο απ’ όσο η μεσογειακή διατροφή ή οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Το εύρημα αυτό αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα σε απόψεις εδραιωμένες εδώ και δεκαετίες, οι οποίες ήθελαν τα λίπη να είναι ο μεγάλος εχθρός τόσο της καρδιάς όσο και της σιλουέτας μας.

Η λογική ήταν ότι εφ’ όσον τα λιπαρά περιέχουν διπλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες, η μείωσή τους θα οδηγούσε σε ταχεία απώλεια βάρους – και με βάση αυτήν δημιουργήθηκαν τα άπαχα προϊόντα και εκείνα με λίγα λιπαρά.

Παρά την ευρεία χρήση τους, όμως, η επιδημία της παχυσαρκίας όχι μόνο δεν αναχαιτίσθηκε όπως αναμενόταν, αλλά εξαπλώθηκε ταχύτατα.

Αυτό αποδίδεται σε διάφορους λόγους, από το ότι εφ’ όσον θεωρούμε κάτι λάιτ το τρώμε ανεξέλεγκτα, έως το ότι σε πολλά από τα λάιτ προϊόντα τα λιπαρά αντικαταστάθηκαν από «κρυφή» ζάχαρη για να είναι πιο εύγευστα (σ.σ. αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων).

Ωστόσο ολοένα περισσότερες μελέτες των τελευταίων ετών αμφισβητούν τον ρόλο των λιπών στην καρδιοπάθεια και στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Πρόσφατη μικρή μελέτη είχε δείξει ότι ναι μεν η μείωση των λιπαρών και η μείωση των υδατανθράκων είναι εξίσου αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους, αλλά με τα λιγότερα λιπαρά μειώνεται περισσότερο το σωματικό λίπος.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 53 προγενέστερων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 68.128 εθελοντές, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα διαφόρων διαιτολογίων για αδυνάτισμα.

Όπως διαπίστωσαν, η μέση απώλεια βάρους των εθελοντών ήταν παρόμοια είτε έκαναν δίαιτα λίγων λιπαρών είτε πολλών.

Η μόνη περίπτωση που τα λίγων λιπαρών διαιτολόγια ήταν πιο αποτελεσματικά, ήταν όταν συγκρίνονταν με το να… μην κάνει κανείς καθόλου δίαιτα.

Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, για να χάσει κάποιος βάρος πρέπει οι καύσεις του να είναι περισσότερες απ’ όσες οι θερμίδες που τρώει.

Αν κάποιος μειώσει τις ημερήσιες θερμίδες του από 500 έως 1.000, μπορεί να χάνει 0,45 έως 0,9 κιλά την εβδομάδα, δηλαδή να αδυνατίζει με υγιεινό ρυθμό.

«Παρότι ο περιορισμός των θερμίδων παραμένει το κλειδί για αδυνάτισμα, τα νέα ευρήματα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η μείωσή τους πρέπει να προέρχεται από τα λιγότερα λιπαρά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντέιντρε Κ. Τομπάιας, επιδημιολόγος στο Χάρβαρντ και στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη.

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν τρώμε θερμίδες, αλλά φαγητά και ότι για να αδυνατίσουμε δεν πρέπει να δίνουμε έμφαση σε συγκεκριμένα συστατικά – υδατάνθρακες ή λιπαρά – αλλά σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

»Αν η υιοθέτηση αυτών των επιλογών σημαίνει πως μοιραία θα τρώνε λιγότερα λιπαρά ή/και υδατάνθρακες, θα είναι μία ακόμα αλλαγή στη διατροφή τους, αλλά όχι η κύρια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή (ή αλλιώς η μεσογειακή διατροφή) περιέχει πολλά λιπαρά – το 38-40% των ημερήσιων θερμίδων, όταν οι θιασώτες της λίγων λιπαρών διατροφής έλεγαν να μην υπερβαίνουν το 25-30%.

Η διαφορά είναι ότι τα λιπαρά της μεσογειακής διατροφής προέρχονται κυρίως από ελαιόλαδο, επομένως όλα τα οφέλη της στην υγεία σχετίζονται και με αυτό το οποίο υπάρχει σε αρκετά μεγάλες ποσότητες (2-3 κουταλιές της σούπας κατ’ άτομο την ημέρα) – και αυτή είναι μία ακόμα απόδειξη ότι όλα τα λιπαρά δεν είναι το ίδιο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet Diabetes & Endocrinology».

 

tanea.gr

Related Articles

Back to top button