Αλλαντίαση – σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια: Συμπτώματα και τροφές που την προκαλούν

H αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από μια τοξίνη που επιτίθεται στα νεύρα και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, παράλυση, ακόμη και θάνατο. Η τοξίνη παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και ακόμη και μια μικρή μπουκιά τροφίμου που την περιέχει μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες

Τρόφιμα σε κονσέρβα, τρόφιμα ζύμωσης που δεν έχουν ακολουθήσει τις κατάλληλες διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας, μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του βακτηρίου που δημιουργεί την τοξίνη. Ακόμη οι σπιτικές σάλτσες εκτός ψυγείου, οι ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο, τα καπνιστά ψάρια ή μη μαγειρεμένα σωστά, το μέλι (πρωταρχική αιτία αλλαντίασης σε μωρά), το χοιρομέρι και το λουκάνικο είναι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν υπό συνθήκες τη νόσο. Τα ωμά ψάρια μπορεί επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο.

Αν ωστόσο είναι φρέσκα, οι πιθανότητες είναι πιο μικρές.

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το τρόφιμο που πρόκειται να καταναλώσετε, πετάξτε το.

Σε περίπτωση κονσέρβας, αν είναι φουσκωμένη, αν έχει διαρροή, αν έχει υποστεί οποιαδήποτε φθορά, αν μόλις την ανοίγετε βγάζει υγρά ή αφρό, αν το τρόφιμο έχει δυσχρωμίες ή μυρίζει διαφορετικά, τότε δεν πρέπει να το καταναλώσετε.

Τοποθετείτε πάντα στο ψυγείο τρόφιμα κονσέρβας ή τουρσί αφού τα ανοίξετε, όπως επίσης σπιτικά έλαια με σκόρδο ή βότανα και πετάξτε τα αν παρέλθουν 4 ημέρες. Αν ψήσετε πατάτες σε αλουμινόχαρτο, κρατήστε τες ζεστές μέχρι το σερβίρισμα ή βάλτε τες στο ψυγείο χαλαρώνοντας το αλουμινόχαρτο ώστε να παίρνουν αέρα.

Αν κάποιο τρόφιμο είναι μολυσμένο, καθαρίστε με διάλυμα χλωρίνης σε νερό την επιφάνεια που ήρθε σε επαφή και πλύνετε καλά τα χέρια σας.

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Θεραπεία

Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πρίν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου.

Η αναπνευστική παράλυση που συμβαίνει σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες. Στην αλλαντίαση από τραύμα η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος και χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής. Η βρεφική αλλαντίαση θεραπεύεται με χορήγηση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης ειδικής για την αλλαντίαση, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση αντιτοξίνης σε αυτή την περίπτωση.

Clickatlife.gr , eody.gov.gr

 

Related Articles

Back to top button