9 ευεργετικά οφέλη που έχει η κατανάλωση Καφέ για την Υγεία μας

Όπως ένα ποτήρι κρασί και λίγη σοκολάτα, σε καθημερινή βάση κάνει καλό και όχι κακό, το ίδιο ισχύει με τον , που όλοι έχουμε μάθει να δαιμονοποιούμε, αλλά όλοι πίνουμε κάθε πρωί και τελικά δικαιωνόμαστε καθώς έχει πολλά οφέλη. Δείτε παρακάτω τους λόγους που θα σας κάνουν να θέλετε να φτιάξετε αμέσως μια κούπα καφέ.

1. Αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα

Δεν είναι μυστικό ότι ο καφές ενισχύει την προσοχή, την εγρήγορση και τη συγκέντρωση. Η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ μπορεί να σας μετατρέψει σε μια μικρή ιδιοφυΐα για λίγο, αφού ο συνδυασμός καφεΐνης και γλυκόζης ενεργοποιεί ορισμένους τομείς του εγκεφάλου. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να πίνετε καφέ με άδειο στομάχι, γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

2. Περιορίζει την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας (ή ποδάγρας)

Έρευνα του 2007, σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών συνέδεσε την μακρόχρονη κατανάλωση κάφε με τις χαμηλές πιθανότητες εμφάνισης της ουρικής αρθρίτιδας. Ουρική αρθρίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλείται στις αρθρώσεις από ανεβασμένα επίπεδα του ουρικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση τα ίδια αποτελέσματα έχει και ο ντεκαφεϊνέ, ενώ όσοι καταναλώνουν έξι κούπες καφέ τη μέρα, ρίχνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της φλεγμονής, κατά 60%.

3. Πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

3

Σύμφωνα με επιστήμονες από διάφορες χώρες, ο καφές μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όσα περισσότερα φλιτζάνια καφέ πίνουμε την ημέρα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το πιο δυνατό και υγιές. Επίσης, βελτιώνει το συκώτι, την καρδιά και το πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να επιλέξετε φρεσκοαλεσμένο καφέ, καθώς ο στιγμιαίος περιέχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά και περισσότερα χημικά πρόσθετα, τα οποία βλάπτουν το πεπτικό σύστημα.

4. Θεραπεία για τον πονοκέφαλο

4

Η καφεΐνη που περιέχεται στον φυσικό καφέ μπορεί να θεραπεύσει πονοκεφάλους και ημικρανίες, αλλά δεν συγκρίνεται με την επίδραση των παυσίπονων. Τα παυσίπονα είναι πιο αποτελεσματικά, γιατί περιέχουν καφεΐνη, η οποία αυξάνει την αποτελεσματικότητα όλων των άλλων συστατικών κατά 40%.

5. Μειωμένο άγχος και κατάθλιψη

Ο καφές λειτουργεί ως ουσία κατά του στρες, λόγω της απελευθέρωσης ντοπαμίνης και σεροτονίνης, οι οποίες προκαλούν την καλή διάθεση. Ένα φλιτζάνι καφέ ή και μόνο η μυρωδιά του, μπορούν να ηρεμήσουν τα νεύρα μας. Επιπλέον, η καφεΐνη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους διεγέρτες του κεντρικού νευρικού συστήματος και η συνεχής διέγερσή του είναι αυτή που κρατάει την κατάθλιψη μακριά. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει μόνο στην καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ και όχι στην καφεΐνη που περιέχεται στο τσάι, τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα.

6. Βελτίωση της μνήμης

Η κατανάλωση καφέ βοηθά τη μνήμη, όπως έδειξε αμερικάνικη έρευνα του 2005, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση δυο φλιτζανιών τη μέρα, έδειξε βελτίωση στη μνήμη και στους χρόνους αντίδρασης του ατόμου.

Μια αντίστοιχη έρευνα του 2007, έδειξε ακόμα πως οι γυναίκες, και όχι οι άντρες, άνω των 65 ετών, οι οποίες κατανάλωναν τρεις κούπες καφέ τη μέρα, τα πήγαιναν σταδιακά καλύτερα σε δοκιμασίες μνήμης από όσες έπιναν μόνο μια κούπα τη μέρα και παρουσίαζαν σημάδια αδυναμίας της μνήμης τους. Τέλος, σχετικά με τα προηγούμενα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

7. Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Parkinson

Δημοσίευση αμερικάνικου ιατρικού περιοδικού το 2000, έδειξε σύνδεση μεταξύ της προσλαμβανόμενης- από τον καφέ- καφεϊνης και των χαμηλών πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Parkinson. Παρόμοια έρευνα το 2010 καταλήγει επίσης στο ότι κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 25%.

8. Ενίσχυση του μεταβολισμού

Επιπλεόν, ο καφές βοηθάει όχι μόνο στο να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, αλλά και στο να χάσετε βάρος. Η μεταβολική δράση του καφέ, ωστόσο έχει καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας, απόδοση στις γυναίκες που είναι ήδη κανονικές στο βάρος τους, παρά στις υπέρβαρες.

Η μέτρια κανατάλωση καφέ ακόμα (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ξεγελάει τις λιγούρες βοηθώντας μας να χάσουμε το βάρος που θα παίρναμε αν παραδινόμασταν σε αυτές. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην το παρακάνουμε καθώς  οι πολλοί καφέδες προκαλούν ταχυκαρδία και στρες το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αντίθετα αποτελέσματα.

9. Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου

Η κατανάλωση καφέ έχει, επίσης, συνδεθεί με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του ενδομητρίου και του συκωτιού. Από την τακτική κατανάλωση καφέ, δεν οφελούνται ωστόσο μόνο οι γυναίκες, ρίχνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνων, όπως του στήθους και της μήτρας αλλά και οι άντρες καθώς ο καφές έχει συνδεθεί και με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.

*** Υπάρχουν περιπτώσεις που ο καφές μπορεί να είναι επικίνδυνος;

«Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω πως ο καφές αυτός καθαυτός δεν είναι επικίνδυνος σε ένα σχετικά υγιές άτομο χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα και με φυσιολογική ηπατική και νεφρική λειτουργία» αναφέρει ο Θεοφάνης Βαβίλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα αρκετά δυνατό φλιτζάνι γαλλικού καφέ περιέχει γύρω στα 160-200 mg καφεΐνης (θεωρείται το ρόφημα με την υψηλότερη περιεκτικότητα καφεΐνης), ενώ τα γνωστά και επιθυμητά αποτελέσματα της καφεΐνης βρίσκονται στο εύρος των 85-250 mg (1- 3 φλυτζάνια καφέ, ανάλογα την μέθοδο παρασκευής, την ευαισθησία του ατόμου, αν το άτομο είναι καπνιστής -π.χ. οι καπνιστές μεταβολίζουν μέχρι και 50% πιο γρήγορα την καφεΐνη με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικοί σε αυτήν).

«Με κατανάλωση άνω των 250 με 500 mg καφεΐνης αρχίζουν οι παρενέργειες: τρόμος (τρέμουλο), εκνευρισμός, συχνοουρία, αϋπνία κτλ, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερες δόσεις έχουν αναφερθεί καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμα και κρίσεις. Για να προκαλέσει η καφεΐνη τον θάνατο απαιτούνται γύρω στα 8 με 10 γραμμάρια (8000-10000 mg) αυτής, μια ποσότητα που ρεαλιστικά είναι δύσκολο να ληφθεί από τον καφέ, μιας και μιλάμε για 50 με 100 φλυτζάνια καφέ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα -πράγμα δύσκολο και οικονομικά ασύμφορο», προσθέτει ο κ. Βαβίλης.

.

Related Articles

Back to top button