7 καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Θέλετε να αντιμετωπίσετε τη με φυσικό τρόπο; Τα παρακάτω φυτά και βότανα ίσως σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το πρόβλημα χωρίς φάρμακα.

Τα παρακάτω εγκχύματα ( τσάγια) ή αφεψήματα από βότανα μπορεί να έχουν καθαρτικά ή μυοχαλαρωτικά αποτελέσματα που βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και προωθούν τις κινήσεις του εντέρου.

Τα βότανα που για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας:

  1. Σέννα
  2. Μέντα
  3. Τζίντζερ
  4. Πικραλίδα
  5. Ρίζα γλυκόριζας
  6. Χαμομήλι
  7. Μαϊντανός

1. Σένα

Είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά που χρησιμοποιούνται συχνά ως καθαρτικά. Το τσάι Senna παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα και τους λοβούς του θάμνου Senna alexandrina.

Το φυτό σέννα περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσίδες που διεγείρουν το πεπτικό σύστημα. Αυτή του η ιδιότητα μπορεί να επιφέρει καθαρτικά αποτελέσματα.

Πολλά καθαρτικά χάπια που χορηγούνται ως συμπληρώματα διατροφής χωρίς συνταγή (OTC) περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σέννας σε σχέση με το τσάι από σέννα. Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Το φυτό σέννα περιέχει ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσίδες που διεγείρουν το πεπτικό σύστημα. Αυτή του η ιδιότητα μπορεί να επιφέρει καθαρτικά αποτελέσματα.

2. Μέντα

Το τσάι μέντας είναι μια διαδεδομένη φυσική θεραπεία για πεπτικά προβλήματα. Μάλιστα, πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για πεπτικά προβλήματα περιέχουν εκχύλισμα μέντας για αυτόν τον λόγο.

Η καταπραϋντική δράση της μενθόλης που βρίσκεται στη μέντα μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του στομάχου ενώ μετακινεί τα κόπρανα μέσα στα έντερα.

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού μέντας μετά από κάθε γεύμα μπορεί να ωφελήσει άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα και στομαχικές διαταραχές.

3. Τζίντζερ

Όταν η δυσκοιλιότητα προέρχεται από κακή πέψη, η ρίζα τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν έγχυμα (τσάι) τζίντζερ για να ηρεμήσουν το πεπτικό σύστημα και να βελτιώσουν την πέψη τους.

Το τσάι τζίντζερ μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην πέψη μετά από ένα βαρύ γεύμα. Πίνοντας 1 ή 2 φλιτζάνια κάθε μέρα, μετά τα γεύματα, μπορεί να βοηθήσετε το σώμα σας να επεξεργαστεί την τροφή και να έχει καλύτερες κενώσεις.

4. Πικραλίδα

Το τσάι πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει καθώς έχει δράση σε ήπια πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα ή περιστασιακή δυσκοιλιότητα.

Η πικραλίδα μπορεί να διεγείρει το συκώτι να παράγει χολή, η οποία μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Για να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης, δοκιμάστε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι πικραλίδας μετά τα γεύματα.

5. Ρίζα γλυκόριζας

Το τσάι από γλυκόριζα είναι ένα διαδεδομένο τονωτικό του στομάχου κατάλληλο για την ανακούφιση από διάφορα πεπτικά προβλήματα. Η ρίζα γλυκόριζας έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να βοηθήσει την πέψη.

Πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι από ρίζα γλυκόριζας μετά το γεύμα μπορεί να «ηρεμήσει» το πεπτικό σύστημα και να προωθηθεί η κινητικότητα του εντέρου.

6. Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα γνωστό αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται για τις καταπραϋντικές του επιδράσεις στον οργανισμό.

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού χαμομηλιού μετά τα γεύματα ή προς το τέλος της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία των μυών του πεπτικού και στην επιτάχυνση του χρόνου μεταξύ ενός γεύματος και της κένωσης.

7. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα κοινό βότανο που μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες πεπτικές διαταραχές.

Ένα ρόφημα που περιλαμβάνει τα φύλλα ή τους σπόρους του φυτού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ήπιας δυσκοιλιότητας.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι μασούσαν τα φύλλα ή τους μίσχους για να αντιμετωπίσουν θέματα, όπως η κακοσμία του στόματος και ο μετεωρισμός (φούσκωμα).

Σε κάθε περίπτωση αν το πρόβλημα επιμένει και προτού κάνετε χρήση κάποιου βοτάνου συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button