6χρονο αγοράκι το μοναδικό στον κόσμο με σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο

 

Ένα εξάχρονο αγοράκι από τη Βρετανία είναι το μοναδικό παιδί στον κόσμο που πάσχει από έναν σπάνιο όγκο του εγκεφάλου.

Ο μικρούλης Τζωρτζ Μάκιντος έχει διάχυτο λεπτομηνιγγικό ολιγοδενδρογλοίωμα, το οποίο έως σήμερα είχε διαγνωστεί σε ενήλικες αλλά ποτέ σε παιδί, σύμφωνα με τους γιατρούς του.

Πρόκειται για ένα είδος καρκίνου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) και έως τώρα ήταν γνωστά μόλις εννέα περιστατικά σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζωρτζ διακομίστηκε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν παρουσίασε ξαφνικά έντονο στραβισμό στο ένα μάτι για τον οποίο χειρουργήθηκε επειγόντως, επειδή οφειλόταν σε οίδημα στον εγκέφαλό του.

Οι γιατροί του Βασιλικού Νοσοκομείου Αρρώστων Παιδιών (RHSC) στο Εδιμβούργο που τον ανέλαβαν, αρχικά νόμιζαν ότι είχε φυματιώδη μηνιγγίτιδα (σ.σ. είναι η μηνιγγίτιδα που οφείλεται στο βακτήριο της φυματίωσης) και τον υπέβαλλαν σε θεραπεία γι’ αυτήν.

Ωστόσο εφέτος τον Ιούνιο, μία τομογραφία ρουτίνας αποκάλυψε ότι είχαν εμφανιστεί όγκοι. Η βιοψία που ακολούθησε έδειξε ότι πρόκειται για λεπτομηνιγγικό ολιγοδενδρογλοίωμα, το οποίο ευτυχώς είναι χαμηλού βαθμού κακοήθειας, επομένως αντιμετωπίσιμο, σύμφωνα με την μητέρα του, Τζούλι.

Ο Τζωρτζ έχει έκτοτε κάνει μία σειρά σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων στο κεφάλι, κατά τις οποίες του τοποθετήθηκαν πλάκες και παροχετεύσεις για να μην αυξηθεί το οίδημα. Επιπλέον, υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.

Τι είναι

Το λεπτομηνιγγικό ολιγοδενδρογλοίωμα προέρχεται από μία ομάδα κυττάρων του εγκεφάλου που λέγονται ολιγοδενδροκύτταρα.

Τα κύτταρα αυτά περιβάλλουν τα βασικά κύτταρα του εγκεφάλου (τους γνωστούς σε όλους μας νευρώνες) για να τα προστατεύουν και να τα θρέφουν.

Τα ολιγοδενδρογλοιώματα συνήθως αναπτύσσονται με αργό ρυθμό και γι’ αυτό συνήθως υπάρχουν επί χρόνια πριν διαγνωστούν. Οι αιτίες τους παραμένουν άγνωστες, αλλά πιστεύεται ότι εμπλέκονται χρωμοσωμιακές ανωμαλίες.

Το διάχυτο λεπτομηνιγγικό ολιγοδενδρογλοίωμα είναι μία υποκατηγορία των ολιγοδενδρογλοιωμάτων, κατά την οποία δεν αναπτύσσεται ένας και μοναδικός όγκος αλλά υπάρχει διασπορά των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, η διασπορά αυτή εντοπίζεται στις λεπτομήνιγγες, δηλαδή στις δύο από τις τρεις μήνιγγες του εγκεφάλου.

Οι μήνιγγες είναι τρεις μεμβράνες που περιβάλλουν προστατευτικά τον εγκέφαλο. Από μέσα προς τα έξω (προς τα οστά του κρανίου) είναι η χοριοειδής, η αραχνοειδής και η σκληρή.

Οι λεπτομήνιγγες αποτελούνται από την αραχνοειδή και τη χοριοειδή μήνιγγα. Τα καρκινικά κύτταρα φθάνουν έως αυτές μέσω του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το υγρό αυτό περιέχεται στην σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο (είναι αυτό, λ.χ., στο οποίο γίνονται οι παρακεντήσεις στην σπονδυλική στήλη) και όταν διηθηθεί από καρκινικά κύτταρα, τα μεταφέρει σε ολόκληρο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

tanea.gr

Related Articles

Back to top button