6 προβλήματα υγείας που προλαμβάνει η χορτοφαγική διατροφή

Η κατανάλωση κρέατος με μέτρο δεν συνδέεται με προβλήματα υγείας, καθώς και οι ζωικές πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την υγεία.

Μελέτες ωστόσο που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χορτοφάγοι είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο από αυτούς που καταναλώνουν κρέας.

Για τις ανάγκες μιας από αυτές, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είχαν αρτηριακή πίεση.

Δείτε με ποια άλλα οφέλη για την υγεία συνδέεται η χορτοφαγική διατροφή:

Μικρότερος κίνδυνος θανάτου: Τα κορεσμένα λιπαρά και η χοληστερόλη που περιέχονται στο κρέας μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες. Με μια πιο προσεχτική διατροφή όμως, ο κίνδυνος μειώνεται.

Καλύτερη διάθεση: Στις πρώτες δύο εβδομάδες της μελέτης, αποδείχτηκε ότι η υγιεινή διατροφή βελτιώνει τη διάθεση.

Χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου: H υγιεινή διατροφή δεν θεραπεύει τον διαβήτη αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, καθώς και να διατηρήσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μικρότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Πρόληψη παχυσαρκίας: Eίναι απαραίτητο να ελέγχουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης και του δείκτη μάζας του σώματος.

Αν η διατροφή μας είναι βασισμένη στις φυτικές τροφές, πολλές είναι οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε μικρότερο κίνδυνο για προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ορισμένα είδη καρκίνων.

Η χορτοφαγική και η vegan διατροφή μπορούν να υιοθετηθούν σε κάθε στάδιο της ζωής μας, από τη βρεφική ηλικία, μέχρι και τα γηρατειά, δηλώνουν οι συγγραφείς της καινούριας έρευνας από το Academy of Nutrition and Dietetics. Οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτή τη διατροφή καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα γλυκά και αλμυρά επεξεργασμένα σνακ, και μικρότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Το σημαντικό κομμάτι είναι να είμαστε σίγουροι πως, αν ακολουθήσουμε χορτοφαγική διατροφή, είναι σωστά προγραμματισμένη και ισορροπημένη. Οποιοδήποτε πλάνο διατροφής δεν προγραμματίζεται σωστά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας. Το ότι η διατροφή μας μπορεί να έχει ως βάση τις φυτικές τροφές, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι υγιεινή. Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα ζαχαροπλαστικής, μπισκότα, τηγανιτά και αλμυρά φαγητά μπορεί να είναι vegan, αλλά να έχουν πολύ μικρή διατροφική αξία.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr , www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button