5 συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας της ς είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία και παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη διαφόρων επιπλοκών στην υγεία.

Η χοληστερόλη, μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στο σώμα μας, είναι απαραίτητη για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορμονών και της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης.

Ωστόσο, μια ανισορροπία στα επίπεδα χοληστερόλης, ειδικά τα αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ μαζί σας 5 συνδυασμούς τροφίμων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Και το καλύτερο είναι ότι αυτές οι τροφές μπορούν να ενταχθούν και στην καθημερινή διατροφή.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Το σκόρδο και τα κρεμμύδια συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ τα κρεμμύδια περιέχουν κερσετίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Αυτά τα δύο όταν συνδυάζονται, όχι μόνο έχουν νόστιμη γεύση, αλλά προσφέρουν και πολλαπλά οφέλη.

Αμύγδαλα και γιαούρτι

Τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση της φλεγμονής. Και τα δύο αυτά τρόφιμα μπορούν να ληφθούν μαζί ως ένα θρεπτικό πρωινό.

Πράσινο τσάι και λεμόνι

Το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου της LDL χοληστερόλης. Από την άλλη, το λεμόνι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Η κατανάλωση αυτών των δύο μαζί είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή.

Φακές και καστανό ρύζι

Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και βοηθάνε στη μείωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη). Το καστανό ρύζι είναι μια εξαιρετική πηγή δημητριακών ολικής αλέσεως, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 20%.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα εδώ και αιώνες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος από κουρκουμά και μαύρο πιπέρι για 12 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τα επίπεδα LDL χοληστερόλης σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Το μαύρο πιπέρι περιέχει πιπερίνη, η οποία βοηθά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης, του ενεργού συστατικού του κουρκουμά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μπαχαρικών είναι πολύ νόστιμος και θρεπτικός.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button