4 τροφές που δεν θα έβαζαν στο στόμα τους οι ειδικοί

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το γεγονός ότι τα σακχαρούχα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως επίσης και τα τηγανητά δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε.

Εχετε, όμως, αναρωτηθεί ποιες είναι οι τροφές που θα απέφευγαν οι γιατροί, οι διατροφολόγοι και γενικά οι εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την υγιεινή δια;

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που δεν θα έβαζαν στο στόμα τους και σκεφτείτε μήπως πρέπει να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους.

hot-dog

1. Χοτ-ντογκ, ,

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που ένας ειδικός της διατροφής δεν θα έτρωγε , μπέικον ή λουκάνικα κι αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι τέτοιου είδους επεξεργασμένα κρέατα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι καλύτερα να αφεθούν για ειδικές ή σπάνιες περιπτώσεις όπως ένα οικογενειακό γεγονός ή η παρακολούθηση από την εξέδρα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Αν το κρέας είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στη διατροφή σας, τότε φροντίστε να τρώτε άπαχο κοτόπουλο ή άπαχο βόειο κρέας (κι αυτό όχι συχνά) που είναι πιο υγιεινά «στοιχήματα».

Και βεβαίως ,όπως με κάθε επεξεργασμένη τροφή, προσέξτε την περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές μιλούν για 2.300 mg την ημέρα ή για 1.500 mg αν είστε άνω των 51 ετών, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο.

Αγαπάτε το μπέικον αλλά ανησυχείτε για την υγεία σας; Χρησιμοποιήστε καρυκεύματα και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό της, αποφεύγοντας το αλάτι.

coffee1

2. Σακχαρούχες δημιουργίες καφέ

Ολα αυτά τα φανταχτερά υλικά που φορτώνουν τον καφέ… τόνους σαντιγί, σιρόπια και διάφορα άλλα «καλούδια» στις καφετέριες, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν το καθένα τον τίτλο του πιο εντυπωσιακού, μπορούν να έχουν περισσότερες από 400 θερμίδες και 15 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Σε αντίθεση με τα φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά που βρίσκονται στα φρούτα (φρουκτόζη), τα πρόσθετα σάκχαρα και σιρόπια στα είδη διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία. Στην πραγματικότητα μπορούν ακόμα και να υπερδιπλασιάσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, συνιστά για τις γυναίκες μέχρι 6 κουταλάκια του γλυκού ή 100 θερμίδες την ημέρα πρόσθετων σακχάρων και μέχρι 9 κουταλάκια του γλυκού ή 150 θερμίδες την ημέρα για τους άνδρες.

Εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς το αγαπημένο σας γλυκό ποτό-καφέ φροντίστε τουλάχιστον να περιορίσετε τις ποσότητες. Αν θέλετε να τα απολαύσετε περιστασιακά είναι εντάξει, αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια, ούτε καν εβδομαδιαία.

margarine

3. Μαργαρίνες

Τα τρανς (trans) λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ανεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης ( LDL) και μειώνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Οι μαργαρίνες που είναι μερικώς υδρογονωμένα έλαια, είναι φορτωμένες με τρανς λιπαρά. Η ποσότητα των τρανς λιπαρών που τρώτε καθημερινά, θα πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 1% των ημερήσιων θερμίδων σας. Ετσι, αν τρώτε γεύματα 2.000 θερμίδων, τα τρανς λιπαρά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν καθημερινά στη διατροφή σας τις 20 θερμίδες. Και αφού οι μικρές ποσότητες τρανς λιπαρών εμφανίζονται ήδη σε ορισμένα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, οπότε καταναλώνοντάς τα, έχετε πιθανότατα καλύψει ήδη το όριο των 20 θερμίδων, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εξορίσετε από τη διατροφή σας τις μαργαρίνες.

Επίσης, όταν θέλετε να φτιάξετε στο σπίτι κάποιο φαγητό ή γλυκό που απαιτεί στερεό λίπος, χρησιμοποιείτε πάντα βούτυρο. Το βούτυρο περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, αλλά τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν στη μαργαρίνη, είναι σαφώς χειρότερα.

cupcakes

4. Μεταποιημένα

Οι ειδικοί απορρίπτουν μετά… βδελυγμίας όλα τα μεταποιημένα αρτοσκευάσματα, όπως τάρτες, κέικ ή cupcakes, που περιέχουν πάρα πολλά συντηρητικά, πάρα πολλές χημικές ουσίες, αλλά πολύ λίγη γεύση. Προτιμήστε τα πραγματικά γλυκά αντί για τα σακχαρούχα σνακ.

Φροντίστε να τρώτε λιγότερα συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, υγιεινά λίπη και έλαια, καθώς και άπαχο κρέας και ψάρια.

 

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button