Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για την υγεία των πνευμόνων

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της δύναμης του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων.

Το φαγητό έχει τελικά μεγάλη σημασία, με την έννοια του είδους και της ποιότητας της τροφής προκειμένου να διατηρήσει κάποιος τους πνεύμονές του σε άριστη κατάσταση. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τροφών για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Κάποιες από αυτές μπορείτε να τις απολαμβάνετε άφοβα, ενώ άλλες θα πρέπει να τις αποφεύγετε ή να τις περιορίσετε. Επίσης, καλό είναι αν καπνίζετε να το κόψετε.

«Ναι» σε με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τι κοινό έχουν τα βατόμουρα, ο αρακάς, οι φακές και τα μαύρα φασόλια; Είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικές για τους πνεύμονες. Έρευνες δείχνουν ότι οι που τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες έχουν πνεύμονες που λειτουργούν καλύτερα από εκείνους που δεν τρώνε πολλές φυτικές ίνες. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα μακαρόνια ολικής άλεσης, τα ψητά φασόλια, οι σπόροι chia, η κινόα, τα αχλάδια και το μπρόκολο.

«Όχι» σε επεξεργασμένα κρέατα

Μελέτες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ των επεξεργασμένων ή παστών κρεάτων και της κακής λειτουργίας των πνευμόνων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νιτρώδη που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και τη συντήρηση των αλλαντικών μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και στρες στους πνεύμονες. Το μπέικον, το ζαμπόν, τα αλλαντικά και τα λουκάνικα ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων.

«Ναι» στον καφέ

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Το πρωινό σας φλιτζάνι μπορεί να κάνει καλό στους πνεύμονες. Οι έρευνες δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης καφέ και των πιο υγιών πνευμόνων. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία είναι αντιφλεγμονώδης, και στις πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές και επίσης αντιφλεγμονώδεις.

«Όχι» στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει κακό στο συκώτι και στους πνεύμονες. Τα σουλφίδια στο αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν τα του άσθματος και η αιθανόλη επηρεάζει τα κύτταρα των πνευμόνων. Αν πίνετε πολύ, είναι πιο πιθανό να πάθετε πνευμονία και άλλα πνευμονικά προβλήματα. Όμως, λίγη ποσότητα είναι εντάξει. Δύο ποτά ή λιγότερα την ημέρα, ειδικά αν πρόκειται για κρασί, μπορεί να είναι καλό για την υγεία των πνευμόνων. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα υγείας δεν συνιστούν σε κανέναν να αρχίσει να πίνει – και αν πίνετε, να το κρατάτε σε μέτρια επίπεδα.

«Ναι» στα δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικά για τους πνεύμονες. Περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τη βρώμη, την κινόα και το κριθάρι. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης δεν είναι μόνο πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά είναι γεμάτα βιταμίνη Ε, σελήνιο και απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καλά για την υγεία των πνευμόνων. Τα ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως το λευκό αλεύρι και το λευκό ρύζι, χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους κατά τη διαδικασία άλεσης.

«Όχι» στα ζαχαρούχα ροφήματα

Κάντε καλό στους πνεύμονές σας αντικαθιστώντας τα αναψυκτικά με νερό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έπιναν περισσότερα από πέντε ζαχαρούχα αναψυκτικά την εβδομάδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν συνεχιζόμενη βρογχίτιδα και τα παιδιά περισσότερες πιθανότητες να έχουν άσθμα. Δεν είναι σαφές ότι τα αναψυκτικά ήταν ο λόγος, αλλά τα αποτελέσματα «μίλησαν». Αν καπνίζετε, ακόμη και τα μη ζαχαρούχα αναψυκτικά μπορεί να κάνουν κακό στους πνεύμονές σας.

«Ναι» στα μούρα

Τα κόκκινα και μπλε φρούτα, όπως τα βατόμουρα και οι φράουλες, είναι πλούσια σε ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία τους δίνει το χρώμα τους και είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η χρωστική ουσία μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική παρακμή των πνευμόνων καθώς γερνάτε. Σε μια μελέτη, οι ηλικιωμένοι άνδρες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες βατόμουρα την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερη πτώση της πνευμονικής λειτουργίας από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα ή καθόλου βατόμουρα.

«Όχι» στο πολύ αλάτι

Λίγο προσθέτει γεύση, αλλά το πολύ αυξάνει τις πιθανότητες για πνευμονικά προβλήματα. Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ αλάτι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μακροχρόνια βρογχίτιδα. Μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος. Ωστόσο, θα μπορέσετε να βοηθήσετε τους πνεύμονές σας να λειτουργήσουν καλύτερα αν μειώσετε το αλάτι για μερικές εβδομάδες. Μαγειρέψτε από το μηδέν και αποφύγετε τα εστιατόρια και τα συσκευασμένα τρόφιμα. Διαβάστε τις ετικέτες και ρωτήστε το γιατρό σας για την συνιστώμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης.

«Ναι« στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Γεμίστε το πιάτο σας με σπανάκι, σέσκουλα και άλλα φυλλώδη λαχανικά και μπορεί να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε του πνεύμονα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα κινέζικα χόρτα είναι ιδιαίτερα καλά για το σκοπό αυτό. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά.

«Ναι» στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος, τυριού, γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα. Εκτός αν είστε αλλεργικοί σε αυτά, τα γαλακτοκομικά συνδέονται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε άσθμα ή άλλο πνευμονικό πρόβλημα, το να μην καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την παραγωγή βλέννας.

«Ναι» στις ντομάτες

Οι ντομάτες είναι η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου, το οποίο συνδέεται με την υγεία των πνευμόνων. Η κατανάλωση ντομάτας και των προϊόντων της, όπως ο χυμός ντομάτας, μπορεί να βελτιώσει τη φλεγμονή των αεραγωγών αν έχετε άσθμα αλλά και να μειώσει την πιθανότητα θανάτου αν έχετε (ΧΑΠ). Το λυκοπένιο συνδέεται επίσης με μικρότερη πτώση της πνευμονικής λειτουργίας για τους νέους ενήλικες. Τα οφέλη αυτά είναι ακόμη πιο έντονα για τα άτομα που παλαιότερα κάπνιζαν.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button