Τι να κάνετε εάν διαπιστώσετε πως το παιδί σας έχει πέσει θύμα bullying

Εάν διαπιστώσετε πως το παιδί σας έχει πέσει θύμα , είναι απαραίτητο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μην του μεταδώσετε περισσότερη αναστάτωση από αυτήν που ήδη πιθανώς να έχει.

Τα ακόλουθα βήματα θα σας βοηθήσουν να λάβετε δράση με ήρεμο και συστηματικό τρόπο, ώστε να διαχειριστείτε πρακτικά το περιστατικό, να φροντίσετε την κοινωνικο-συναισθηματική υγεία του ού σας και να το θωρακίσετε από μελλοντικά συμβάντα.

Μιλήστε ανοιχτά με το παιδί σας

Εάν υποψιαστείτε ότι το παιδί σας είναι θύμα bullying, το πρώτο βήμα είναι να του μιλήσετε ανοιχτά για αυτό. Κάντε μία ανοιχτή συζήτηση περί bullying, εξηγήστε τι σημαίνει με μερικά παραδείγματα, και ρωτήστε αν του έχει συμβεί ποτέ κάτι από αυτά.

Καθησυχάστε το πως δεν είναι δικό του λάθος, πως έκανε το σωστό που σας μίλησε και πως δε θα βρεθεί σε μπελάδες. Συντονιστείτε με τις ανάγκες του και προσφέρετέ του ευκαιρίες για χαλάρωση, παιχνίδι και ευχάριστες δραστηριότητες.

Επενδύστε στην συναισθηματική σας επανασύνδεση και φροντίδα, που πιθανώς τα έχει ανάγκη περισσότερο από άλλοτε. Προσφέρετέ του σταθερότητα και ρουτίνα, και περιορίστε μη αναγκαίες αλλαγές στο πρόγραμμά σας ή το περιβάλλον σας. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί και δώστε του την ασφάλεια που χρειάζεται.

Μιλήστε στο σχολείο του παιδιού

Εάν το bullying συμβαίνει στον χώρο του σχολείου ή εκτός σχολείου (φυσικά ή διαδικτυακά) με παιδιά του σχολείου, μιλήστε στην διεύθυνση του σχολείου. Εάν έχετε αποδεικτικά (π.χ. μηνύματα) πάρτε τα μαζί σας και μοιραστείτε τα.

Περιγράψτε με λεπτομέρειες το αντίκτυπο που είχε στο παιδί σας, σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, γνωστικά, συμπεριφορικά. Απαιτήστε την ανταπόκρισή τους και ρωτήστε τους τι βήματα θα κάνουν για να διευθετήσουν το θέμα. Ζητήστε νέα συνάντηση ανασκόπησης σε μερικές εβδομάδες.

Εάν το bullying συνεχίζεται, δεν μείνετε ικανοποιημένοι με τον χειρισμό του σχολείου ή δεν υπάρξει καμία ανταπόκριση, μπορείτε να κάνετε επίσημη γραπτή διαμαρτυρία προς το σχολείο ή να απευθυνθείτε στη διοίκηση του σχολείου.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίστε να διατηρείτε αρχείο με τα περιστατικά bullying και τις αντιδράσεις του παιδιού σας.

Ενδυναμώστε τις κοινωνικές δεξιότητες και την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση και καλές κοινωνικές δεξιότητες είναι ικανά να διαχειριστούν περιστατικά bullying πιο αποτελεσματικά. Αφιερώστε χρόνο σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων επίλυσης συγκρούσεων.

Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού

Το bullying μπορεί να είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για το παιδί αλλά και για τους γονείς. Μπορεί να επαναφέρει στην επιφάνεια προηγούμενα περιστατικά bullying για το παιδί αλλά και για τους γονείς, παιδικά τραύματα και άλλες προσωπικές δυσκολίες, κοινωνικής φύσεως ή ψυχικής υγείας.

Μην νιώσετε ότι πρέπει να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας.

Σχολικοί ψυχολόγοι ή σύμβουλοι και παιδοψυχολόγοι είναι κάποιες από τις ειδικότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά στην διαχείριση των περιστατικών, τόσο από πρακτικής πλευράς, όσο και από κοινωνικο-συναισθηματικής πλευράς.

govastileto.gr

Related Articles

Back to top button