Καρκίνος του Στομάχου: Αθόρυβος αλλά πολύ επικίνδυνος! Αυτά είναι τα απλά συμπτώματα

Ο στόμαχος (κοινώς: το ) είναι η συνέχεια του οισοφάγου και αποτελεί έναν ευρύχωρο σάκο εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η διεργασία της κατάτμησης και της χημικής εξεργασίας της τροφής. Αφού η τροφή λάβει τη μορφή «χυλού» περνάει από τον πυλωρό, το περιφερικό άκρο του στομαχιού, στο 12δάκτυλο και στη συνέχεια στο υπόλοιπο λεπτό έντερο. Εκεί θα κατατμηθεί περαιτέρω και θα απορροφηθούν οι θρεπτικές για τον οργανισμό ουσίες.

Όταν το στομάχι έχει μέτρια πλήρωση, τότε το μήκος του είναι περίπου 25 – 30 εκ. και το πλάτος του 9- 10 εκ. Η ποσότητα τροφής που μπορεί να χωρέσει το στομάχι ποικίλει από 500 έως 2.500 γραμμάρια.

Για ανατομικούς, λειτουργικούς και παθο-φυσιολογικούς λόγους το στομάχι χωρίζεται σε τρεις επιμέρους περιοχές: στο θόλο, το σώμα και το πυλωρικό άντρο.

Ο είναι, όπως μαρτυράει και το όνομά του, ο καρκίνος που εμφανίζεται στο στομάχι, τον μυϊκό σάκο που βρίσκεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς σας, ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας. Το στομάχι σας υποδέχεται και συγκρατεί το φαγητό που καταναλώνετε και στη συνέχεια σας βοηθάει να διασπάσετε την τροφή και να τη χωνέψετε.

Ένας άλλος όρος για τον καρκίνο του στομάχου είναι “γαστρικός καρκίνος”. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που ξεκινά από τα κύτταρα που παράγουν βλέννα στην εσωτερική επένδυση του στομάχου (αδενοκαρκίνωμα). Το αδενοκαρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του στομάχου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου;

Οι άνθρωποι με πρώιμο καρκίνο του στομάχου συνήθως δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν υπάρχουν συμπτώματα, είναι συνήθως ασαφή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • -Δυσπεψία και δυσφορία στο στομάχι
  • -Μια αίσθηση “φουσκώματος” μετά το φαγητό
  • -Ήπια ναυτία
  • -Απώλεια της όρεξης
  • -Καούρα

Το πεπτικό έλκος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (που ονομάζεται επίσης και καούρα) μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Τα αντιόξινα ή οι αναστολείς ισταμίνης μπορεί να σας δώσουν μια προσωρινή ανακούφιση.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν εγκαίρως το πρόβλημα ως κάτι σοβαρό και καθυστερούν να συμβουλευτούν ένα γιατρό. Ένας γαστρικός όγκος μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό προτού φτάσει να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα.

Σε πιο προχωρημένα στάδια, τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • -Δυσφορία ή πόνο στο άνω ή μεσαίο τμήμα της κοιλιάς
  • -Αίμα στα κόπρανα, που έχουν πιο μαύρη απόχρωση
  • -Έμετος ή έμετος με αίμα
  • -Δυσκολία στην κατάποση
  • -Απώλεια βάρους
  • -Πόνος ή φούσκωμα στο στομάχι μετά το φαγητό
  • -Αίσθημα πληρότητας μετά την κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας φαγητού
  • -Αδυναμία ή κόπωση που σχετίζεται με αναιμία
  • -Συσσώρευση υγρού στο στομάχι που ονομάζεται ασκίτης

Πότε να επισκεφτεί κάποιος το γιατρό

Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου δεν είναι ιδιαίτερα θορυβώδη ή έντονα. Συχνά αποδίδονται σε κάποιας μορφής γαστρίτιδας και αυτό δεν είναι απλή . λαϊκή, αντίληψη, αλλά πραγματικότητα, αφού τέτοιου είδους καταστάσεις είναι πολύ συνήθεις στους ανθρώπους, ιδίως όσο αυξάνεται η ηλικία τους.

Η εμφάνιση για πρώτη φορά συμπτωμάτων δυσπεψίας σ' ένα μεσήλικα, τα οποία διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να τον οδηγήσει στο γιατρό για περαιτέρω διερεύνησή τους. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να φοβίζει, καθώς στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων η διερεύνηση θα δείξει την ύπαρξη κάποιας καλοήθους πάθησης.

Αλλά και αν τα συμπτώματα υπήρχαν και συνεχίζουν, η διερεύνησή τους εκ νέου, μετά την ηλικία των 45 ετών θα βοηθήσει να αποσαφηνιστεί η φύση τους.

Τα άτομα που είχαν υποστεί προ ετών αφαίρεση τμήματος του στομάχου, όπως επίσης τα άτομα με ατροφική γαστρίτιδα ή πολύποδες θα πρέπει να βρίσκονται σε τακτική ιατρική παρακολούθηση, έτσι ώστε αν ήθελε εμφανιστεί καρκίνος στο στομάχι τους, αυτός να ανακαλυφθεί έγκαιρα.

Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

Πρόληψη

Χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα σ' ότι αφορά τους παράγοντες που ευνοούν την καρκινογένεση, η λήψη ορισμένων μέτρων φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει, με βάση τις υπάρχουσες παρατηρήσεις, στο να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:

  • Η αποφυγή κατανάλωσης συχνά και μεγάλων ποσοτήτων παστών και τουρσιών. Το ίδιο ισχύει και για τα καπνιστά και για τα πολύ αλατισμένα φαγητά.
  • Χρησιμοποίηση του ψυγείου (της κατάψυξης) για τη συντήρηση των τροφίμων.
  • Κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών και χόρτων.
  • Μετριασμός του καπνίσματος και του οινοπνεύματος (σύσταση που κάνουν όλες οι μεγάλες αντικαρκινικές οργανώσεις, χωρίς είναι η αλήθεια να έχει αποδειχτεί η ίδια ισχυρή καρκινογόνος δράση τους στο στομάχι, όπως συμβαίνει σ' άλλα όργανα)
  • Αποφυγή της παχυσαρκίας και τακτική γυμναστική

www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button