5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη γλουτένη

Είναι αλήθεια ότι η σαν όρος μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας, στις συστάσεις των διατροφολόγων, στις συσκευασίες των τροφίμων και στις διαφημίσεις και είναι πολλοί ακόμα αυτοί που δεν γνωρίζουν πραγματικά τι είναι.

Δεν χρειάζεται, όμως, να κάνετε… διατριβή για να κατανοήσετε τι είναι και τι πρέπει να κάνετε για να ξεκινήσετε διατροφή χωρίς γλουτένη, ώστε να καρπωθείτε τα οφέλη και να αποφύγετε τις παγίδες.

Αρκεί να διαβάσετε παρακάτω:

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη γλουτένη

1. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη

Η γλουτένη είναι ένα είδος πρωτεΐνης που φυσιολογικά βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Αλλά η γλουτένη κρύβεται, επίσης, σε πολλά προϊόντα, όπως τα ντρέσινγκ της σαλάτας, τα μείγματα καρυκευμάτων, οι βιταμίνες ακόμα και το λιπ γκλος, επομένως το να πείτε ότι θα την βγάλετε από τη ζωή σας είναι μια πραγματικά μεγάλη δέσμευση.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λένε πως κάνουν διατροφή χωρίς γλουτένη, αλλά στην πραγματικότητα έχουν απλά βγάλει από τη διατροφή τους τα τρόφιμα με βάση το σιτάρι, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα κουλούρια νομίζοντας πως μόνο το σιτάρι είναι η πηγή της. Αν, όμως, θέλετε πραγματικά να εξορίσετε τη γλουτένη συνολικά από τη διατροφή σας, τότε πρέπει να μετατραπείτε σε… ντετέκτιβ.

2. Η γλουτένη δεν είναι σε όλα τα δημητριακά

Πολλοί άνθρωποι πάλι πιστεύουν πως η γλουτένη βρίσκεται σε όλα δημητριακά αλλά δεν είναι έτσι. Υπάρχουν μερικοί κόκκοι που είναι χωρίς γλουτένη συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, του καλαμποκιού, του ποπ κορν, του φαγόπυρου και της βρώμης (εφόσον δεν έχει αναμειχθεί με σιτάρι κατά την επεξεργασία). Με άλλα λόγια, γλουτένη και δημητριακά δεν είναι λέξεις συνώνυμες.

Τα δημητριακά χωρίς γλουτένη είναι ασφυκτικά γεμάτα από βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και εφόσον δεν θα το παρακάνετε με τις μερίδες μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, ωφελώντας γενικότερα την υγεία σας.

3. Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι επίσης επεξεργασμένα

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν γλουτένη και όλα τα τρόφιμα που δεν έχουν γλουτένη δεν είναι επεξεργασμένα, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Επειδή η γλουτένη γνωρίζει μεγάλη δημοτικότητα υπάρχουν σήμερα περισσότερα από ποτέ προϊόντα χωρίς γλουτένη και πολλά απ' αυτά είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα ή γίνονται με εξελιγμένης έκδοσης σπόρους χωρίς γλουτένη όπως το λευκό ρύζι.

Για να είστε σίγουροι για τις διατροφικές επιλογές σας κοιτάξτε πέρα από την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» στο πακέτο και διαβάστε τη λίστα των συστατικών. Κι αν περιλαμβάνονται σπόροι θα πρέπει να είναι ολικής αλέσεως, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουν απογυμνωθεί από τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.

4. Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να σάς βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα ακόμα κι αν δεν έχετε κοιλιοκάκη

Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη θα πρέπει να εξαλείψουν εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή τους, γιατί η κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων, προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή σε άτομα με κοιλιοκάκη η γλουτένη βλάπτει το ανοσοποιητικό ή μπορεί να καταστρέψει τις εντερικές λάχνες, τις μικροσκοπικές, όμοιες με δάχτυλα αποφύσεις που ευθυγραμμίζουν το λεπτό έντερο. Οι υγιείς λάχνες θα απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά μέσω του εντερικού τοιχώματος στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ όταν παθαίνουν βλάβη παρουσιάζεται χρόνιος υποσιτισμός που συνήθως συνοδεύεται από απώλεια βάρους και εξάντληση. Σε άτομα με αυτή τη διάγνωση, η αποφυγή της γλουτένης είναι ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η ζημιά.

Ωστόσο, ακόμα και οι άνθρωποι που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να επωφεληθούν από μια διατροφή χωρίς γλουτένη αν βιώνουν μια κατάσταση που ονομάζεται δυσανεξία στη γλουτένη ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Ενώ δεν είναι το ίδιο με την κοιλιοκάκη η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να τούς προκαλέσει ενοχλητικές παρενέργειες συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων που μοιάζουν με τον ιό της γρίπης, γαστρεντερικά προβλήματα, διανοητική σύγχυση και κόπωση.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ευρέως αποδεκτό τεστ για την ευαισθησία στη γλουτένη και τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται και με άλλα ζητήματα όπως το στρες, επομένως δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση. Αν, πάντως, νομίζετε ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη καλό είναι να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας.

5. Το τι τρώτε όταν κάνετε διατροφή χωρίς γλουτένη είναι εξίσου σημαντικό με αυτά που δεν τρώτε

Πολλοί άνθρωποι που προχωρούν σε διατροφή χωρίς γλουτένη εστιάζουν στο πώς θα απαλλαγούν από κάποιες τροφές και όχι στο πώς θα εξισορροπήσουν τη διατροφή τους και θα εξασφαλίσουν ότι παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν πολλά απ' αυτά συσκευασμένα σε δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι φυσικά χωρίς γλουτένη.

Ετσι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ζυμαρικά σας με κόκκους ρυζιού ή ψητό βιολογικό καλαμπόκι.

Φρέσκα λαχανικά και φρούτα, φασόλια, φακές, ξηροί καρποί είναι επίσης χωρίς γλουτένη, οπότε μπορείτε να αντικαταστήσετε μ' αυτά τα κράκερς, τα κουλούρια,τα μπισκότα και να φτιάξετε υγιεινά σνακς. Ενα από τα βασικά οφέλη της διατροφής χωρίς γλουτένη είναι ότι αποτελεί μια ευκαιρία να ανακαλύψετε έναν νέο τρόπο να τρώτε.

Πάρτε το θέμα ζεστά και αναζητήστε τις σούπερ τροφές ώστε και να απαλλαγείτε μια και καλή από τη γλουτένη, αλλά και να αγκαλιάσετε μια ευρεία ποικιλία θρεπτικών ουσιών που θα σάς βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button