Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 5 ψάρια που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μίας τουλάχιστον μερίδας λιπαρών ψαριών μία φορά την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα, τα οποία θωρακίζουν την καρδιά. Επίσης, βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και δρουν ενάντια στην αρθρίτιδα.

Έρευνα σε 32.000 γυναίκες στη Σουηδία που διήρκεσε περίπου 10 χρόνια, έδειξε ότι οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν συστηματικά ψάρι (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας σχεδόν κατά 1/3.

Όσες πάλι είχαν εντάξει στη διατροφή τους τουλάχιστον μία μερίδα λιπαρού ψαριού ή τέσσερις μερίδες οποιουδήποτε άλλου ψαριού, μείωσαν τον κίνδυνο στο μισό.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα – Τα ψάρια αυτά είναι τα εξής:

  1. Σολομός
  2. Σκουμπρί
  3. Φρέσκος τόνος
  4. Πέστροφα
  5. Σαρδέλα

Ωμέγα τρία λιπαρά οξέα

Μπορεί η κύρια φυσική πηγή των ω-3 να είναι τα ψάρια και τα ιχθυέλαια, αλλά πλέον η βιομηχανία τροφίμων παράγει και άλλα τρόφιμα εμπλουτισμένα σε αυτά (πχ. γαλακτοκομικά, αυγά, μαργαρίνη κλπ.).

Τα τρόφιμα αυτά εντάσσονται εύκολα σε οποιοδήποτε καθημερινό υγιεινό διαιτολόγιο Έτσι, η πρόσληψη της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας που αναφέραμε, είναι σήμερα πιο εύκολη και, παράλληλα, είναι πιο εύκολο για όλους μας να επιτύχουμε τον στόχο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Λόγοι που χρειαζόμαστε τα ω-3 λιπαρά

Ας δούμε, όμως, για ποιους λόγους χρειαζόμαστε τα ω-3 λιπαρά στη διατροφή μας.

1. Σύμμαχος στην καλή υγεία της καρδιάς

Αρκετές έρευνες αποδεικνύουν ότι άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ψάρια, εμφανίζουν 50% μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με εκείνα που δεν τα τρώνε.

Πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας εμφανίζει μειωμένη θνησιμότητα σε ανθρώπους που προσλάμβαναν 1 γραμμάριο ω-3 λιπαρών οξέων μετά από επεισόδιο εμφράγματος του μυοκαρδίου [2].

Αν συνυπολογίσουμε ότι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η επαρκής καθημερινή τους πρόσληψη θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμπλέκονται σε διάφορους μηχανισμούς πρόληψης των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, κυριότεροι των οποίων είναι: η μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, η αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, η βελτιωμένη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, η μειωμένη συστολική και διαστολική πίεση, η ελάττωση της απολιποπρωτεΐνης A, της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και της ιντερλευκίνης-6, όπως και η μείωση θρομβοξανών και λευκοτριενών που προκαλούν τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

2. Βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του σύγχρονου, γρήγορου και απαιτητικού τρόπου ζωής, όλο και περισσότερες ψυχικές διαταραχές απασχολούν την επιστημονική κοινότητα, όπως η μελαγχολία, η κατάθλιψη, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) και η νόσος Alzheimer.

Είναι γνωστό ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικά συστατικά των φωσφολιπίδιων των εγκεφαλικών κυττάρων και φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις εγκεφαλικές και ψυχικές μας λειτουργίες.

Ορισμένες μελέτες έχουν αναδείξει την ευεργετική δράση της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων στη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης [3]. Επίσης, σε παιδιά με διαταραχή ADHD βρέθηκαν χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα και μέσα από έρευνες προκύπτει ότι η συμπληρωματική χορήγηση τους μπορεί να επιφέρει βελτίωση των συμπτωμάτων.

3. Αντιφλεγμονώδη δράση

Οι φλεγμονές, σήμερα, θεωρούνται βασική αιτία πρόκλησης διαφόρων νόσων. Είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού μας όταν δέχεται την επίθεση διαφόρων παθογόνων οργανισμών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για απάντηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στην εισβολή ξένων στοιχείων.

Ωστόσο, η παρατεταμένη φλεγμονή ευθύνεται μερικώς για την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων, όπως η ακόμα και η παχυσαρκία.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μειώνουν την παραγωγή ουσιών στον οργανισμό που προκαλούν τη φλεγμονή και την αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Ταυτόχρονα, προάγουν τη σύνθεση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση

4. Σύμμαχος στην καλή υγεία του δέρματος

Αποτελούν συστατικά των φωσφολιπιδίων και η παρουσία τους είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων τις επιδερμίδας. Το δέρμα μας, καθημερινά, ταλαιπωρείται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες όπως ατμοσφαιρική μόλυνση, κακή διατροφή, κάπνισμα, στρες και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αρχίζουν να καταστρέφονται δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και το κύτταρο χάνει την αρχιτεκτονική του δομή και τη σφριγηλότητά του. Ο ρόλος της διατροφής φαίνεται να είναι σημαντικός στη μείωση τέτοιων συμπτωμάτων.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα και πιο συγκεκριμένα, τα μακριά μόρια της σειράς, το ΕΡΑ και το DHA, έχει διαπιστωθεί ότι συνδράμουν στην επιβράδυνση της γήρανσης του κυττάρου . Παράλληλα, φαίνεται να σχετίζονται με μείωση των συμπτωμάτων ενός συχνού φαινομένου της εφηβικής ηλικίας, της ακμής.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , www.eviol.gr , mednutrition.gr

Related Articles

Back to top button