Χαμηλός αιματοκρίτης: Πού μπορεί να οφείλεται – Τροφές για ενίσχυση αιματοκρίτη

Ο αιματοκρίτης είναι η αιματολογική εξέταση που δείχνει το ποσοστό του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

Με απλά λόγια, δείχνει πόσο πυκνό είναι το αίμα. Μαζί με την τιμή της αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η αναιμία.

Βασική προϋπόθεση για να επιτραπεί σε κάποιον να δώσει αίμα, είναι να έχει αιματοκρίτη εντός των φυσιολογικών ορίων.
Οι τιμές του αιματοκρίτη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Τα φυσιολογικά επίπεδα αιματοκρίτη ανά ηλικία διαμορφώνονται ως εξής:
Νεογέννητα: 55% με 68%

Μωρά μίας εβδομάδας: 47% με 65%

Μωρά ενός μήνα: 37% με 49%

Μωρά τριών μηνών: 30% με 36%

Μωρά ενός έτους: 29% με 41%

Παιδιά 10 ετών: 36% με 40%

Ενήλικοι άνδρες: 42% με 54%

Ενήλικες γυναίκες: 38% με 46%

Τα άτομα που έχουν χαμηλό αιματοκρίτη εκδηλώνουν αναιμία.

Οι βασικότερες αιτίες περιγράφονται στις εικόνες που ακολουθούν:

Απώλεια σημαντικής ποσότητας αίματος (από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση, αιμορραγία ή καρκίνο του παχέος εντέρου)

Διατροφικές ελλείψεις (έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β12 ή φυλλικού οξέος)

Παθήσεις του μυελού των οστών (λόγω καρκίνου, χημειοθεραπείας ή νεφρικής ανεπάρκειας)

Μη φυσιολογικά επίπεδα αιμοσφαιρίνης (δρεπανοκυτταρική αναιμία)

 

Τροφές για ενίσχυση αιματοκρίτη

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι μία από τις καλύτερες πηγές αιμικού σιδήρου. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό. Μία φορά την εβδομάδα είναι ιδανική η κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Έτσι, αποφεύγεται η περίπτωση χοληστερίνης.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, στοιχείο που ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση του αιματοκρίτη.

Αυγά

Όπως έχει προαναφερθεί, η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι μία πιθανή αιτία χαμηλού αιματοκρίτη. Τα αυγά είναι μία σημαντική πηγή βιταμίνης Β12. Έτσι, μέσω της κατανάλωσής τους, ενισχύουμε τη Β12, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας, του χαμηλού αιματοκρίτη και της κόπωσης.

Ψάρια & Θαλασσινά

Πρόκειται για τροφές πλούσιες σε αιμικό σίδηρο. Παράλληλα, είναι πολύ υγιεινές τροφές, χωρίς λίπος και με αρκετή πρωτεΐνη, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή για την αύξηση του αιματοκρίτη.

Τροφές ολικής άλεσης

Τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε σίδηρο, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του χαμηλού αιματοκρίτη.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε μη αιμικό σίδηρο. Επειδή ο μη αιμικός σίδηρος δεν απορροφάται το ίδιο, όπως ο αιμικός σίδηρος, είναι καλό να συνδυάζεται με τρόφιμα με αιμικό σίδηρο, για καλύτερη απορρόφηση.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει σημαντικά την απορρόφηση σιδήρου. Για την καλύτερη ενίσχυση του αιματοκρίτη μπορεί να συνδυαστεί με τροφές μη αιμικού σιδήρου.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι μία εξαιρετική πηγή μη-αιμικού σιδήρου. Για παράδειγμα, τα κόκκινα φασόλια περιέχουν περίπου 4mg μη αιμικού σιδήρου ανά μερίδα. Για την καλύτερη ενίσχυση του αιματοκρίτη, καλό είναι να συνδυάζονται με φυλλώδη λαχανικά ή κόκκινο κρέας.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε σίδηρο. 100gr ξηρών καρπών περιέχουν 6mg σιδήρου.

www.onmed.gr , www.ofarmakopoiosmou.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button