Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Χειρότερη στις γυναίκες

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι η Χρόνια Πνευμονοπάθεια () αφορά τους άνδρες. Στην πραγματικότητα, όμως, η ΧΑΠ αφορά και τις γυναίκες. Τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότερες γυναίκες…

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ΧΑΠ μπορεί να επηρεάσει πραγματικά τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο από ό, τι τους άνδρες. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι πνεύμονες των γυναικών μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στον καπνό του τσιγάρου. Εάν είστε , είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους για τη ΧΑΠ και πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας αν την έχετε ήδη.

Η σχέση με το τσιγάρο

Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ και στους άνδρες και στις γυναίκες. Επειδή οι άνδρες συνήθιζαν να καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες, περισσότεροι άνδρες είχαν ΧΑΠ. Τώρα, όμως, που και οι γυναίκες καπνίζουν, όπως ακριβώς και οι άνδρες, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Χρειάζονται περίπου 20 με 25 για να αναπτύξει κανείς ΧΑΠ, και επειδή οι γυναίκες γενικά ξεκίνησαν το κάπνισμα σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα από ό, τι οι άνδρες, χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες για να τους φτάσουν.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες των γυναικών με διαφορετικό τρόπο. Οι γυναίκες που καπνίζουν το ίδιο με τους άνδρες έχουν μεγαλύτερη ζημιά στους πνεύμονες. Ενας λόγος για αυτή τη διαφορά μπορεί να είναι ότι οι πνεύμονες των γυναικών είναι μικρότεροι και τα πνευμόνια τους απλά δεν μπορούν να ανεχθούν τόσο πολύ καπνό, όπως ενός άνδρα.

Φταίνε οι ορμόνες;

Ενας άλλος λόγος που η ΧΑΠ είναι χειρότερη στις γυναίκες μπορεί να είναι οι ορμόνες. Οι γιατροί έχουν αρχίσει να μελετούν πώς οι ορμόνες των γυναικών μπορεί να επηρεάσουν το πώς το σώμα τους αντιμετωπίζει την ΧΑΠ. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια σαφής απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Πιο σοβαρά συμπτώματα

Οι γυναίκες με ΧΑΠ τείνουν επίσης να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα από τους άνδρες. Οι γυναίκες με ΧΑΠ αναφέρουν περισσότερα προβλήματα με την αναπνοή, δύσπνοια και μειωμένη ενέργεια από ό,τι οι άνδρες με το ίδιο επίπεδο της νόσου.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι ​​γυναίκες τείνουν να έχουν άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάζουν την ΧΑΠ. Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν οστεοπόρωση. Εχοντας ΧΑΠ και οστεοπόρωση ταυτόχρονα μπορεί να κάνει τα συμπτώματα και των δύο συνθηκών χειρότερα.

Λάθος διάγνωση

Ενα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι πως όταν έχουν ΧΑΠ, συχνά δεν διαγιγνώσκονται σωστά. Μια μελέτη έδειξε ότι όταν οι γυναίκες και οι άνδρες είχαν τα ίδια συμπτώματα, οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν σωστά, ενώ οι γυναίκες συχνά λάμβαναν διάγνωση για άσθμα. Ενας λόγος για τη διαφορά αυτή είναι επειδή πολλοί γιατροί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ΧΑΠ είναι νόσος των ανδρών.

Εάν ανησυχείτε για την ΧΑΠ, μιλήστε με το γιατρό σας και ζητήστε να κάνετε εξετάσεις. Η σπιρομέτρηση για να ελέγξετε τους πνεύμονές σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν έχετε την πάθηση.

Τρόποι για να αναπνέετε ευκολότερα

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ΧΑΠ και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την ασθένεια, αν την έχετε:

Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου. Αν είστε άνω των 35 ετών και είχατε κάποτε καπνίσει, μπορεί να είστε σε κίνδυνο. Μπορεί επίσης, μπορεί να είστε σε κίνδυνο αν έχετε εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες καπνού ή ρύπανσης.

Γνωρίστε τα συμπτώματα. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, βήχα βλέννας, ή αν αισθάνεστε λιγότερη ενέργεια.

Σταματήστε το κάπνισμα. Δεν είναι εύκολο να σταματήσετε το κάπνισμα, αλλά το κάπνισμα είναι ο υπ' αριθμόν 1 παράγοντας κινδύνου για τη ΧΑΠ. Και αν έχετε ΧΑΠ, το κάπνισμα κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα. Ζητήστε βοήθεια για τη διακοπή, αν το χρειάζεστε.

Εάν πάσχετε από ΧΑΠ, να λαμβάνετε όλα τα φάρμακά σας. Eπίσης, πρέπει και να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης.

Κάντε εμβόλια πνευμονόκοκκου («πνευμονίας») και γρίπης (ετήσιο).  Eτσι θα κρατήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς.

Παρά το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από ΧΑΠ, οι προοπτικές για την ασθένεια εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες. Η επιστήμη έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και οι ασθενείς βλέπουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button