Τι είναι η ψύχωση; Ποια είναι τα συμπτώματα

Τι είναι η ψύχωση;

Όταν χάνετε την επαφή με την πραγματικότητα και βλέπετε, ακούτε ή πιστεύετε πράγματα που δεν είναι πραγματικά, αυτό οι γιατροί το ονομάζουν ψύχωση.

Μπορεί να έχετε παραισθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχετε παράξενες και ανακριβείς πεποιθήσεις ή μνήμες. Μπορεί επίσης να έχετε και ψευδαισθήσεις. Σε αυτή τη κατάσταση φαντάζεστε ότι ακούτε και βλέπετε κάτι που δεν υπάρχει.

Η ψύχωση είναι ένα σύμπτωμα όχι μια ασθένεια. Μια ψυχική ή σωματική ασθένεια, η κατάχρηση ουσιών, το ακραίο στρες και κάποιος τραυματισμός μπορεί να προκαλέσουν ψύχωση.

Οι ψυχωσικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια είναι ψυχικές ασθένειες που έχουν σαν βασικό σύμπτωμα τη ψύχωση και εμφανίζονται για πρώτη φορά στα τέλη της εφηβείας ή στην αρχή της ενηλικίωσης.

Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι για λόγους που δεν είναι κατανοητοί από την επιστημονική κοινότητα. Ακόμη και πριν από το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να εμφανιστούν αμυδρές ενδείξεις συμπεριφορικών αλλαγών. Αυτή η περίοδος ονομάζεται prodromal και μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Πως είναι η ψύχωση;

Δεν μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε τη διαφορά ανάμεσα στο τι είναι πραγματικά η ψύχωση και τι δεν είναι. Επίσης η ομιλία του ατόμου μπορεί να είναι ασαφής και η συμπεριφορά του κάπως αποδιοργανωμένη.

Μπορεί να υπάρχουν συνδυαστικά συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, ή προβλήματα ύπνου ενώ συνήθως είναι ένας αγώνας μέχρι να τελειώσει η ημέρα.

Συχνά υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που οδηγούν στην ψύχωση. Μπορεί το άτομο να αρχίσει να δρα διαφορετικά από αυτό που συνήθιζε. Η απόδοση στη δουλειά ή το σχολείο μπορεί να μειώνετε και το άτομο έχει τάσεις απομόνωσης.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε παρανοϊκοί, να έχετε ψευδαισθήσεις, να έχετε πρόβλημα στο να εκφράσετε τις ιδέες σας ή να μην ασχολείστε πλέον με την προσωπική σας υγιεινή.

Αιτίες ψύχωσης

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει ψύχωση αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες. Μερικοί άνθρωποι έχουν βιολογική ευπάθεια στην εμφάνιση ψύχωσης. Επίσης η ψύχωση μπορεί να προκληθεί από υπερβολικό ύπνο, κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα και κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών όπως η μαριχουάνα και το LSD.

Τα τραυματικά γεγονότα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή κάποια σεξουαλική επίθεση μπορούν να οδηγήσουν τα ευάλωτα άτομα στη ψύχωση. Επίσης ο τραυματισμός του εγκεφάλου, ο όγκους του εγκεφάλου, κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, το Parkinson και η νόσος του Alzheimer μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην ψύχωση.

Η ψύχωση μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα μιας ψυχικής ασθένειας, όπως η σχιζοφρένεια ή η .

Πως θα γίνει η διάγνωση της ψύχωσης;

Μπορείτε να δείτε έναν ψυχολόγο, έναν ψυχίατρο ή έναν κοινωνικό λειτουργό. Εάν ανησυχείτε ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση η ψυχική υγεία η δική σας ή κάποιου δικού σας προσώπου. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε ανεξήγητες αλλαγές στη σκέψη και την αντίληψή σας.

Θα ανακαλύψουν τι μπορεί να προκάλεσε και ενεργοποίησε τα συμπτώματα της ψύχωσης. Οι γιατροί θα διαγνώσουν κάποια ψυχική ασθένεια αφού αποκλείσουν άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ψυχωσικά συμπτώματα.

Θεραπευτική αγωγή για την ψύχωση

Είναι πολύ σημαντικό η ψύχωση, να αντιμετωπιστεί νωρίς, καλύτερα αμέσως μετά το πρώτο επεισόδιο της. Αυτό θα βοηθήσει ώστε τα συμπτώματα να μην επηρεάσουν τις διαπροσωπικές σας σχέσεις με το φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε περισσότερα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει Συντονισμένη Ειδική Φροντίδα (CSC). Αυτή είναι μια ομαδική προσέγγιση για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Συνδυάζει την ιατρική και τη θεραπεία μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών, εξεύρεση εργασίας και επιστροφή στην εκπαίδευση. Σε όλα αυτά τα κομμάτια η οικογένεια τους ασθενούς συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αυτό που θα προτείνει ο γιατρός σας θα εξαρτηθεί από την αιτία της ψύχωσής σας.

Ο ψυχίατρος είναι πολύ πιθανό να συνταγογραφήσει αντιψυχωσικά φάρμακα για να μειώσει τα συμπτώματά σας. Θα συστήσει επίσης να σταματήσετε τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Αν υπάρχει κίνδυνος να βλάψετε τον εαυτό σας ή άλλους ανθρώπους και σε περίπτωση που το έχετε ήδη προσπαθήσει είναι πολύ πιθανό να εισαχθείτε σε κάποιο νοσοκομείο ή ψυχιατρική κλινική. Το ίδιο θα γίνει αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά σας ή αν δεν είστε ικανοί να κάνετε βασικές καθημερινές δραστηριότητες.

Ο γιατρός σας θα ελέγξει τα συμπτώματά σας, θα αναζητήσει τις πιθανές αιτίες και θα σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Ορισμένες κλινικές και προγράμματα προσφέρουν βοήθεια μόνο για τους νέους.

Ψυχοθεραπεία

Η συμβουλευτική μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ψύχωσης.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε έχετε ψυχωσικά επεισόδια. Σας βοηθά επίσης να ξέρετε εάν αυτό που βλέπετε και ακούτε είναι πραγματικό ή αν το φαντάζεστε. Αυτό το είδος θεραπείας βασίζεται αντιψυχωτικά φάρμακα και την προσκόλληση στη θεραπεία σας.

Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να μάθετε να ζείτε και να διαχειρίζεστε την ψύχωση. Ενισχύει επίσης έναν υγιή τρόπο σκέψης.

Η οικογενειακή ψυχοεκπαίδευση και υποστήριξη περιλαμβάνει και βοήθεια από τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Σας βοηθά να συνδεθείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας και να βρείτε τους τρόπους για λύσετε μαζί τα προβλήματα.

Η Συντονισμένη Ειδική Φροντίδα (CSC) εφαρμόζει μια ομαδική προσέγγιση για τη θεραπεία της ψύχωσης κατά την πρώτη διάγνωσή της. Η CSC συνδυάζει τη φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία με τις κοινωνικές υπηρεσίες και την απασχόληση και την εκπαιδευτική παρέμβαση.

www.healthtimes.gr

Related Articles

Back to top button