12 λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε με ταχυκαρδία

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να ξυπνάει με , όπως το στρες, η έλλειψη ύπνου, η υπνική άπνοια, αλλά και οι αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αρκετές φορές οι άνθρωποι ξυπνάνε με μία αίσθηση πως η καρδιά τους χτυπάει πολύ δυνατά, ότι θα φύγει από το στήθος τους. Ενώ τους συμβαίνει αυτό μπορεί να νιώθουν ταυτόχρονα και αγχωμένοι.

Οι 12 λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε με ταχυκαρδία

  1. Στρες και άγχος
  2. Αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
  3. Καφεΐνη
  4. Αφυδάτωση
  5. Αλκοόλ
  6. Εφιάλτες
  7. Αϋπνίες
  8. Υπνική άπνοια
  9. Αναιμία
  10. Ορμονικές αλλαγές
  11. Πυρετός
  12. Φαρμακευτική αγωγή

1. Στρες και άγχος

Το άγχος και το στρες μπορεί να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση κάποιων ορμονών στο αίμα που αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς. Οι στατιστικές υποδηλώνουν ότι γύρω στο 31% των περιπτώσεων της ταχυκαρδίας μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως το στρες και το άγχος.

2. Αυξημένα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν άμεσα τους παλμούς της καρδιάς. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καρδιάς είναι ένα από τα συμπτώματα του υψηλού σακχάρου στο αίμα, δηλαδή της υπεργλυκαιμίας. Για τους ανθρώπους που νοσούν από διαβήτη, το να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη πριν τον ύπνο μπορεί να τους δημιουργήσει ταχυκαρδία όταν ξυπνούν το πρωί.

Έρευνα από το 2017, υπαινίσσεται ότι τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για αρρυθμία. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου, από την άλλη, μπορεί να πυροδοτήσουν την επινεφρίνη στο σώμα. Η επινεφρίνη είναι μία ορμόνη που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το στρες, αυξάνει την αδρεναλίνη στον οργανισμό, κάτι που επίσης μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς.

3. Καφεΐνη

Μερικοί ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς. Η καφεΐνη υπάρχει σε ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και σε κάποια φάρμακα.

Παρ ‘όλα αυτά μία μελέτη του 2021 που εξέτασε στοιχεία από 30.000 άτομα δεν βρήκε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η καφεΐνη επηρεάζει τους παλμούς της καρδιάς. Αντίθετα, τα ευρήματα συνιστούν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει το ρίσκο για καρδιακές παθήσεις κατά 3%.

4. Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τους παλμούς της καρδιάς. Πολύ λίγα υγρά στο σώμα είναι γνωστά ως “υποενυδάτωση”. Μπορεί να οδηγήσει σε υπόταση και το σώμα ανταπεξέρχεται με το να παράγει επιπλέον ορμόνες.

5. Αλκοόλ

Έρευνα που έγινε το 2017, εξηγεί πώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμία αλλά και ταχυκαρδία. Το σώμα χρειάζεται αρκετές ώρες για να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ενώ οι παρενέργειες του ποτού μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και το επόμενο πρωί.

6. Εφιάλτες

Ο εφιάλτης είναι ένα ενοχλητικό, ίσως και τρομακτικό όνειρο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σωματικά συμπτώματα. Το όνειρο αυτό μπορεί να είναι η αιτία που  ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα με ταχυκαρδία, ακόμα και με τρέμουλο ή ιδρωμένοι. Ακόμη, μπορεί να ξυπνήσετε με μία αίσθηση πανικού και υψηλούς παλμούς.

7. Αϋπνίες

Η έλλειψη του ύπνου μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της ταχυκαρδίας. Οι διαταραχές του ύπνου ή η έλλειψη αυτού είναι υπαίτια για διάφορα ζητήματα υγείας. Την επόμενη μέρα μπορεί να νιώσετε τους παλμούς σας λίγο πιο υψηλούς.
Οι ενήλικες που κοιμούνται για λιγότερο από 7 ώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κάποιο ζήτημα υγείας, όπως έμφραγμα, άσθμα και κατάθλιψη.

8. Υπνική άπνοια

Όταν κάποιος πάσχει από υπνική άπνοια, σταματάει να αναπνέει επαναλαμβανόμενα όταν κοιμάται. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα επίπεδα του οξυγόνου σας και να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην καρδιά. Έρευνες από το 2017, υπαινίσσονται ότι η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει και κολπική μαρμαρυγή.

9. Αναιμία

Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη σιδήρου, δηλαδή αναιμία, δεν έχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια να κυκλοφορούν μέσα στο σώμα τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, ακόμα και αλλαγές στους παλμούς.

10. Ορμονικές αλλαγές

Αν ξυπνάτε με υψηλούς παλμούς μπορεί να είναι και λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσης, αλλά και της εμμηνόπαυσης. Πιο συγκεκριμένα, η ταχυκαρδία μπορεί να προκληθεί και από αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται το οποίο οδηγεί σε μία αίσθηση αυξημένων παλμών. Η αίσθηση αυτή μπορεί να προκαλείται και από τις εξάψεις, ένα συνηθισμένο σύμπτωμα στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

11. Πυρετός

Οι αλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος, για παράδειγμα εάν έχετε πυρετό μπορούν να προκαλέσουν αύξηση στους παλμούς. Μία έρευνα του 2021, που έγινε σε άτομα που βρισκόντουσαν στην ΜΕΘ ανακάλυψε ότι για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που ανέβαινε, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονταν κατά 9.5 χτύπους / λεπτό.

12. Φαρμακευτική αγωγή

Ο γρήγορος ή ακανόνιστος ρυθμός της καρδιάς μπορεί να είναι και παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων, όπως:

  • Τα φάρμακα για τις αρρυθμίες
  • Κάποια φάρμακα για τον καρκίνο
  • Αντιεπιληπτικά φάρμακα
  • Κάποια αντικαταθλιπτικά
  • Συμπληρώματα διατροφής, όπως το ginko biloba

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας σε οποιαδήποτε αλλαγή εντοπίσετε στους παλμούς σας και στον ρυθμό της καρδιάς σας, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button