Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν: Γιατί είναι τόσο θανατηφόρα η ηρωίνη

Eroine-O-siopelos-dolophonos-khiliadon____f78c449ec598501172bdfbf81cc758b3

Η υπερβολική δόση ηρωίνης πιστεύεται ότι κόστισε τη ζωή του αμερικανού ηθοποιού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, όπως και εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών ναρκωτικών πριν από αυτόν.

Αν και η αστυνομία του Λος Άντζελες επισήμως δεν το έχει επιβεβαιώσει, η πιθανή εμπλοκή της ηρωίνης φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα γιατί το ναρκωτικό αυτό είναι τόσο θανατηφόρο.

Όπως απαντά στην ιστοσελίδα «LiveScience» ο δρ Scott Krakower, ψυχίατρος στο Νοσοκομείο Zucker Hillside της Νέας Υόρκης που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση του εθισμού στα ναρκωτικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν χρήστη να γνωρίζει πόση ακριβώς καθαρή ηρωίνη παίρνει σε κάθε δόση, διότι αναμιγνύεται πολλές φορές με άλλα συστατικά πριν φτάσει σε αυτόν.

«Είναι εύκολο να ληφθεί υπερβολική δόση, διότι η ηρωίνη είναι πολύ ισχυρό ναρκωτικό και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς περιέχει κάθε δόση», είπε.

Η λήψη υπερβολικής δόσης, όμως, γρήγορα γίνεται απειλητική για τη ζωή διότι το ναρκωτικό καταστέλλει τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την αναπνοή.

Το επακόλουθο είναι να επιβραδύνεται ή να σταματά εντελώς η αναπνοή, να συσσωρεύεται διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα και τελικά ο χρήστης να πεθαίνει.

Ένας άλλος λόγος που η ηρωίνη κοστίζει τόσες ζωές είναι ότι μπορεί να ληφθεί με ένεση, προσθέτει ο δρ Krakower. Η ενδοφλέβια χορήγησή της σημαίνει ότι αυτομάτως διαχέεται στο αίμα και από εκεί πολύ σύντομα φτάνει στον εγκέφαλο.

Οι χρήστες που είναι μόνοι και παίρνουν υπερβολική δόση ηρωίνης συνήθως χάνουν τις αισθήσεις τους και πεθαίνουν, ενώ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης έχουν όσοι κάνουν χρήση με άλλα άτομα, κατά τον δρα Krakower.

Πάντως, στα περισσότερα περιστατικά θανάτου από υπερβολική δόση ηρωίνης που έχουν ερευνηθεί από τις αμερικανικές Αρχές, έχει βρεθεί στον οργανισμό των θυμάτων και κάποια άλλη ουσία, συνήθως αλκοόλ ή κοκαΐνη.

Όπως έχει διαπιστωθεί, η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τη λήψη ηρωίνης, ελαττώνει την ποσότητα του ναρκωτικού που απαιτείται για να προκληθεί θάνατος από υπερβολική δόση.

Αν και θα διενεργηθεί αυτοψία στον Χόφμαν για να επιβεβαιωθεί η αιτία του θανάτου, η μάχη που έδινε επί δεκαετίες με τον εθισμό στις ουσίες είναι παρόμοια με εκείνη που αναφέρουν όσοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν από αυτές.

Ο Χόφμαν είχε δηλώσει ότι είχε καταφέρει να μείνει επί 23 χρόνια μακριά από τα ναρκωτικά, αλλά πέρυσι υποτροπίασε.

«Ο εθισμός είναι ένας συνεχιζόμενος κύκλος», εξήγησε ο δρ Krakower. «Ο πάσχων έχει εξάρσεις και υφέσεις, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να υποβάλλεται σε θεραπεία ακόμα κι αν βρίσκεται σε ύφεση, επειδή είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις υποτροπές».

Και πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι τα καταφέρνουν και μένουν «καθαροί» επί χρόνια, ιδίως όταν παρακολουθούν ομάδες αυτοβοήθειας και τηρούν την ατομική αγωγή τους.

 

Web Only

Related Articles

Back to top button