Το “cyberbulling” μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία τους εφήβους.

cyberbullying

Το “” μπορεί να οδηγήσει στην τους εφήβους.

Ο ανηλίκων μέσω του διαδικτύου (κατά το κοινώς λεγόμενο, το cyberbulling) είναι παράγοντας που οδηγεί έντονα, σύμφωνα με μελέτες, τους εφήβους στον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Αντίθετα, οι κλασσικοί τρόποι εκφοβισμού των ανηλίκων που βασίζονται συνήθως στην ενδοσχολική βια η οποία μεταφράζεται πολλές φορές σε σωματική βία, λεκτικές αντιπαραθέσεις  ή αποκλεισμό απ΄τις παρέες, απλά μπορεί να βάλει τους νέους σε σκέψη να αυτοκτονίσουν σε ποσοστο 5 ως 20% .

Το ενδεχόμενο αυτοκτονίας των εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες άγγιξε το 20%. Κάθε χρόνο μάλιστα, ένα ποστοσό 5 με 8% μπαίνει στη διαδικασία της απόπειρας αυτοκτονίας.

Σε έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε περίπου 285.000 συμμετέχοντες, ένα δείγμα 70.102 από αυτούς συσχετίστηκε με τον αυτοκτονικό ιδεασμό λόγω της ηλεκτρονικής απειλής που δέχτηκε. Ωστόσο, σαφή εικόνα για το ποσοστο % του φύλου των ών που δέχτηκε τις απειλές δεν υπήρχε.

Βέβαια, μεμονωμένες μελέτες εμφάνιζαν τα κορίτσια ως πιο επιρρεπή στο ενδεχόμενο αυτοκτονίας σε σύγκριση με τα αγόρια τα οποία για να φτάσουν στο σημείο της αυτοκτονίας θα έπρεπε να υποστούν κατ' επανάληψη περιπτώσεις εκφοβισμού εναντίων τους.

Στη χώρα μας, η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξάλειψη αυτοκτονικών τάσεων αλλά και προσπαθειών. Στατιστικές και νούμερα, δύσκολα αποκαλύπτονται ωστόσο το ζήτημα είναι ένα …

… να καταλάβουν οι νέοι πως το διαδίκτυο δεν είναι η προέκταση του εαυτού τους ώστε να ξεδιπλώνουν τον χαρακτήρα τους με τρόπο που μπορεί να αποβεί εις βάρος τους.

 

Επιμέλεια κειμένων : Γιώργος Τσιματσίδης

 

Related Articles

Back to top button