Το «ναρκωτικό των πάρτι» φάρμακο για την ανθεκτική κατάθλιψη

Depression Gynaika

Το «ναρκωτικό των πάρτι» για την ανθεκτική

Το ναρκωτικό των πάρτι, η , είναι μία «εκπληκτική» θεραπεία για την , ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν την πρώτη σχετική μελέτη στη χώρα τους.

Το εύρημά τους συμφωνεί με εκείνο αντίστοιχων μελετών των τελευταίων ετών, που αποκάλυψαν τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του ναρκωτικού.

Η κεταμίνη είναι μία ουσία που κανονικά χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική ως αναισθητικό. Ωστόσο, πολλοί νέοι την χρησιμοποιούν ως ναρκωτικό, είτε σε υγρή μορφή είτε σε σκόνη.

Η νέα, μικρή μελέτη έδειξε ότι σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς οι οποίοι έπασχαν επί δεκαετίες από κατάθλιψη που δεν ανταποκρινόταν στα υπάρχοντα φάρμακα, παρουσίασαν ύφεση των συμπτωμάτων τους μέσα σε λίγες ώρες από τη λήψη μικρής δόσης κεταμίνης.

Όπως έδειξε η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 28 εθελοντές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Psychopharmacology», σε ορισμένους από αυτούς τα οφέλη διήρκησαν επί μήνες.

Η κατάθλιψη είναι εξαιρετική συχνή, καθώς προσβάλλει έναν στους δέκα ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά βοηθούν πολλούς ασθενείς, αλλά σημαντικό ποσοστό πασχόντων παρουσιάζει αντοχή σε όλες τις θεραπείες.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το νοσηλευτικό όμιλο OxfordHealthNHSFoundationTrust, οι οποίοι χορήγησαν ενδοφλεβίως έως έξι φορές χαμηλή δόση κεταμίνης στους εθελοντές τους.

Οι οκτώ από αυτούς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους, με τους τέσσερις να βελτιώνονται τόσο πολύ ώστε έπαψαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης.

Ορισμένοι, δε, ανταποκρίθηκαν μέσα σε έξι ώρες από την πρώτη έγχυση της ουσίας.

«Η επίδρασή της ήταν εκπληκτική σε μερικούς από τους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρούμπερτ ΜακΣέιν, σύμβουλος στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Οι ασθενείς μάς είπαν ότι ξαναβρήκαν τον εαυτό τους και οι συγγενείς τους ότι ξαναβρήκαν τον άνθρωπό τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι μερικοί από τους ασθενείς ζούσαν επί 20 χρόνια με ανθεκτική κατάθλιψη.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι σε μερικούς ασθενείς η διάρκεια δράσης της κεταμίνης ήταν μικρή (λίγες ημέρες) ενώ άλλοι παρουσίασαν αναζωπύρωση της κατάθλιψής τους έπειτα από τρεις μήνες και έκτοτε έχουν κάνει συμπληρωματικές δόσεις.

Υπήρξαν όμως και ορισμένες σοβαρές παρενέργειες, όπως σε έναν ασθενή που παρουσίασε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας της.

«Το φάρμακο είναι εκπληκτικό σε ορισμένους ασθενείς, αλλά δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει ρουτίνα και να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά», εκτίμησε ο δρ ΜακΣέιν.

«Όμως υποδεικνύει ένα νέο δρόμο έρευνας σε έναν τομέα που πασχίζει για να βρει νέες θεραπείες», πρόσθεσε.

ygeia.tanea.gr

Related Articles

Back to top button