Τα 13 καλύτερα μπαχαρικά και μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας – Ιδιότητες
Τα 13 καλύτερα μπαχαρικά και μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας – Ιδιότητες
Η πολλαπλή χρησιμότητα των μπαχαρικών
Η αξία των μπαχαρικών και των βοτάνων έχει αναγνωριστεί από παλιά και από σχεδόν όλους τους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου. Στο παρελθόν, οι θεραπευτικές χρήσεις των μπαχαρικών και των βοτάνων διακρίνονταν δύσκολα από τις μαγειρικές, καθώς οι άνθρωποι είχαν αντιληφθεί την σχέση των φυτοχημικών συστατικών τους με την ανθρώπινη υγεία. Στις μέρες μας, τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν πως τα φυτοχημικά συστατικά τους έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, ικανές να ανακουφίσουν από ποικίλα συμπτώματα και να συμβάλουν στην πρόληψη νόσων.Γράφει η Ρουσινού Γεωργία, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., mednutrition
1.Γαρίφαλο: Καυτή δύναμη
Το γαρίφαλο, ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά, προέρχεται από τους ξηρούς οφθαλμούς του γαριφαλόδενδρου. Έχει δυνατή και χαρακτηριστικά καυστική γεύση και ευχάριστο άρωμα. Χρησιμοποιείται κυρίως για τον αρωματισμό κρεάτων και συχνά το βρίσκουμε καρφωμένο σε κρεμμύδια, για να δώσει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Χρησιμοποιείται και στην ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία σε πίτες, τάρτες, γλυκά και σιρόπια, καθώς και στην ποτοποιία κυρίως για τον αρωματισμό των λικέρ.
Ιδιότητες – Η ευγενόλη, το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στο γαρίφαλο, ανακουφίζει από τον πόνο, τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία. Παράλληλα, παρουσιάζει ήπια αντισηπτική δράση, για αυτό και χρησιμοποιείται στην παρασκευή σκευασμάτων για τον καθαρισμό του στόματος. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων, και χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ακμής και του έρπητα. Η περιεκτικότητα του γαρίφαλου σε τανίνες και φλαβονοειδή, του προσδίδουν επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.
2.Γλυκάνισο: Το μαγικό φυτό
Τα σπόρια του φυτού χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία, στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και είναι απαραίτητα στην παρασκευή του ούζου και ορισμένες φορές του τσίπουρου.
Ιδιότητες – Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν μαγικό φυτό, πίστευαν ότι διατηρεί τη νεανικότητα και διώχνει τα κακά όνειρα όταν τοποθετείται κάτω από το μαξιλάρι, ενώ ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για να σταματήσει το φτάρνισμα. Στις μέρες μας γνωρίσουμε πως ο γλυκάνισος έχει εξαιρετικές χωνευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά στον εντερικό κολικό και στον τυμπανισμό. Το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου αποβάλλεται από τον οργανισμό τμηματικά μέσω της αναπνοής και έχει αντισπασμωδική δράση. Για αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιείται στη βρογχίτιδα, στον κοκίτη και στον επίμονο ερεθιστικό βήχα, για τον καθαρισμό των άνω αναπνευστικών οδών, της βραχνάδας στη φωνή, αλλά και σαν εφιδρωτικό και αντιπυρετικό μέσο. Το αφέψημα των σπόρων συνιστάται συχνά σαν διουρητικό μέσο στις ασθένειες των νεφρών, του συκωτιού και του παγκρέατος.