Τέσσερα συμπτώματα περιόδου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τέσσερα συμπτώματα περιόδου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τέσσερα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η ποσότητα του αίματος που απορρίπτει το σώμα, η «συνέπεια» της περιόδου ανά μήνα και ο πόνος που τη συνοδεύει μπορούν να αποτελέσουν ενδείξεις για διαταραχές που ίσως η γυναίκα δεν έχει αντιληφθεί.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε στο γυναικολόγο σας.

1. Εκτενής αιμορραγία: Εάν χρειάζεται να αλλάζετε πολύ συχνά (ανά μία ώρα για περισσότερο από τρεις συνεχόμενες ώρες) ταμπόν ή σερβιέτα, εάν το σώμα απορρίπτει μάζες αίματος ή η περίοδος διαρκεί για περισσότερο από 8 ημέρες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς τα παραπάνω μπορεί να υποδεικνύουν αιμορραγική διαταραχή. Θα πρέπει επίσης να προσέξετε εάν αισθάνεστε υπερβολική κούραση ή αν εκδηλώνετε ταχυπαλμίες μετά από σωματική καταπόνηση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην υπερβολική απώλεια αίματος.

2. Ελάχιστη απώλεια αίματος: Η μικρή απώλεια αίματος και η απουσία περιόδου ανά διαστήματα σε αθλήτριες που προπονούνται σκληρά και σε κοπέλες με πολύ χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (λιποβαρείς) μπορεί να οδηγήσει στην , δηλαδή την πλήρη διακοπή της περιόδου. Σε υπέρβαρες γυναίκες με ακμή ή τριχοφυΐα στο πρόσωπο, η μικρή απώλεια αίματος μπορεί να υποδεικνύει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

3. Ακανόνιστη περίοδος: Μετά από κάποια χρόνια, η περίοδος λίγο-πολύ σταθεροποιείται και διαταράσσεται μόνο σε περιπτώσεις που επιδρά κάποιος εξωτερικός παράγοντας (π.χ. στρες). Η περίοδος πρέπει να έρχεται κάθε 21-45 ημέρες και να διαρκεί λιγότερο από 7 ημέρες. Εάν δεν παρατηρείται έστω και η παραμικρή σταθερότητα στον κύκλο της περιόδου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

4. Υπερβολικός πόνος: Εάν ο πόνος και οι κοιλιακές κράμπες σας αναγκάζουν να παραμένετε στο κρεβάτι για μέρες, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας.

 

 

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button