Τέλος στις αιμοληψίες με άδειο στομάχι, καμία διαφορά στα αποτελέσματα!

o-BLOOD-TEST

Τέλος στις με , καμία διαφορά στα αποτελέσματα!

Την συμβουλή «να κάνετε εξετάσεις αίματος με άδειο στομάχι» θέτει υπό αμφισβήτηση μία νέα μελέτη που έδειξε πως όταν το θέμα είναι τα λιπίδια του αίματος, δεν έχει σημασία αν κάποιος θα εξεταστεί νηστικός ή χορτάτος. Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξέτασαν τις βιοχημικές εξετάσεις των λιπιδίων (χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων) περισσότερων από 16.000 ανδρών και γυναικών.

Περίπου 10.000 από τους εθελοντές είχαν δώσει δείγματα αίματος έπειτα από τουλάχιστον 8 ώρες νηστείας, ενώ οι υπόλοιποι δεν ήταν νηστικοί την ώρα της αιμοληψίας. Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην επιθεώρηση «Circulation» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), παρακολούθησαν τους εθελοντές επί 14 χρόνια, για να δουν εάν οι εξετάσεις με γεμάτο ή με άδειο στομάχι αποτελούσαν καλύτερο προάγγελο καρδιοπάθειας και θανάτου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όσο υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, «κακής» (LDL) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είχε ένας εθελοντής, τόσο περισσότερο κινδύνευε να εκδηλώσει καρδιοπάθεια και να πεθάνει. Ωστόσο όταν συγκρίθηκαν οι εξετάσεις όσων είχαν δώσει αίμα έπειτα από πολλές ώρες νηστείας με εκείνες όσων είχαν δώσει αίμα «φαγωμένοι», δε βρέθηκε διαφορά στα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας – και αυτό δεν άλλαξε ούτε όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως το φύλο, η ηλικία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η υπέρταση.

«Έως σήμερα καμία μελέτη δεν έχει βρει ισχυρά στοιχεία ότι η προγνωστική αξία των αιματολογικών εξετάσεων για την καρδιά, επηρεάζεται από τη λήψη αίματος με γεμάτο ή με άδειο στομάχι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σριπάλ Μπάνγκαλορ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο.

Και πρόσθεσε: «Όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι οι εξετάσεις με γεμάτο στομάχι έχουν την ίδια αξία στην πρόγνωση της καρδιοπάθειας με εκείνες με άδειο στομάχι, και συνεπώς πρέπει να πάψουμε να λέμε στους ασθενείς να μένουν νηστικοί επί 8 έως 12 ώρες πριν δώσουν αίμα».

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: tanea.gr

Related Articles

Back to top button