Πως μεταδίδεται ο ιός MERS και τι γίνεται στα ταξίδια;

korono-mers

Πως ο και τι γίνεται στα ;

 

Ο ιός MERS της αραβικής Χερσονήσου είναι ένας νέος επικίνδυνος ιός που πρώτο- εμφανίστηκε στην προαναφερθείσα περιοχή.

1. Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Η στενή επαφή και τα μολυσμένα σταγονίδια αποτελούν κοινούς τρόπους μετάδοσης. Ο ιός προκαλεί συμπτώματα αναπνευστικού νοσήματος με μπούκωμα βήχα δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.

2. Ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί;

Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Λίβανο, το Ομάν, τα Παλαιστινιακά εδάφη, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), και η Υεμένη είναι περιοχές υψηλού κινδύνου. Εάν έχετε επιστρέψει από ταξίδι στις παραπάνω περιοχές και εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος δεκατέσσερις ημέρες μετά την επιστροφή σας πρέπει να γίνει άμεσα ιατρική εξέταση.

3.Τι μέτρα πρόληψης πρέπει να παίρνουμε;

Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό τουλάχιστον επί τριάντα δευτερόλεπτα. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα καλό απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη σας, το στόμα. Αποφεύγετε τη στενή επαφή με άρρωστα άτομα, τους κλειστούς χώρους με συνωστισμό, την επαφή με ζώα στα κράτη υψηλού κινδύνου.



Η κα Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός, Ειδική Παθολόγος

anastasiamoschovaki

Related Articles

Back to top button