Πως επηρεάζει η Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα τη σπονδυλική στήλη;Σημεία και συμπτώματα

back_pain_

 

Πως επηρεάζει η τη σπονδυλική στήλη;Σημεία και συμπτώματα

Κατανοώντας την Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα

Η Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα (ΑΣ) είναι μία φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρό πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης). Η ΑΣ είναι μία χρόνια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως πριν την ηλικία των 45 ετών, και εξελίσσεται αργά.

Τα πρώτα συμπτώματα της ΑΣ περιλαμβάνουν:

  • Αργή ή βαθμιαία έναρξη του πόνου στη μέση
  • Πρωινή δυσκαμψία που περνάει ή μειώνεται με την κίνηση
  • Κόπωση

Η ΑΣ είναι μία μορφή αρθρίτιδας, που θα εξελιχθεί εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία. Για το λόγο αυτό, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική. Ξεκινά συνήθως στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κινητικότητα και την καλή κατάσταση της υγείας σας.

Εάν τα συμπτώματα που προαναφέρονται σας φαίνονται οικεία, διαβάστε περισσότερα για τα σημεία και συμπτώματα και πραγματοποιήστε τοτεστ αυτοελέγχου, που σας προτείνουμε. Στη συνέχεια, εσείς θα αποφασίσετε να κλείσετε ραντεβού με έναν ρευματολόγο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν προηγμένες θεραπείες που προσφέρουν γρήγορη και παρατεταμένη ανακούφιση από τα συμπτώματα και επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Με το δικό σας ενεργό ενδιαφέρον για την πάθησή σας, καθώς και με τη λήψη της σωστής διάγνωσης και θεραπείας, θα είναι πιο εύκολο να ζήσετε μια πλήρη και φυσιολογική ζωή.

Ποιά είναι τα αίτια της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας;

Το ακριβές αίτιο της ΑΣ παραμένει άγνωστο. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει γενετική προδιάθεση. Όπως κληρονομούμε το χρώμα των μαλλιών και την ομάδα αίματος από τους γονείς μας, έτσι κληρονομούμε και τον τύπο των ιστών του σώματός μας. Ένα ιστικό αντιγόνο γνωστό ως HLA-B27, το οποίο ανευρίσκεται μόνο στο 7% του γενικού πληθυσμού, απαντάται στο 93% των ασθενών με ΑΣ.

Πως επηρεάζει η Αγκυλωτική Σπονδυλίτιδα τη σπονδυλική στήλη;

Για να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο η ΑΣ επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη, δείτε το παρακάτω διάγραμμα καθώς διαβάζετε.

Ο όρος Σπονδυλίτιδα σημαίνει φλεγμονή των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης (σπονδύλων). Καθώς υποχωρεί η φλεγμονή και ξεκινά η επούλωση, νέο οστό αναπτύσσεται και από τις δύο πλευρές των σπονδύλων (οστεοποίηση). Έτσι οι σπόνδυλοι ενδέχεται να συνενωθούν, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ακαμψίας που αποκαλείται αγκύλωση.

Η φλεγμονή του ιστού που συνδέει και στηρίζει τους σπονδύλους (οι τένοντες και οι σύνδεσμοι δηλαδή) μπορεί να προκαλέσει πόνο στις πλευρές, τους ώμους, τα ισχία, τους μηρούς, τις κνήμες (καλάμια) και τις πτέρνες, καθώς και στα οστέϊνα τμήματα της σπονδυλικής στήλης. Εντούτοις, οι αρθρώσεις που εντοπίζονται χαμηλά στη μέση, εκεί που ενώνεται η σπονδυλική στήλη με τη λεκάνη (γνωστές και ως ιερολαγόνιες αρθρώσεις) αποτελούν  το βασικό πρόβλημα στην ΑΣ.

Σημεία και συμπτώματα

Τα πρώιμα συμπτώματα της ΑΣ μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα ξεκινούν αργά και προχωρούν βαθμιαία για αρκετούς μήνες. Ωστόσο, κάποιοι ασθενείς περιγράφουν πόνο και μυϊκούς σπασμούς που εμφανίζονται αιφνίδια σχεδόν από τη μία μέρα στην άλλη.

Παρακάτω παρατίθενται κάποια ενδεικτικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξει κανείς:

  • Βαθμιαία έναρξη χαμηλής οσφυαλγίας και δυσκαμψίας
  • Πρωινή δυσκαμψία που βελτιώνεται με την κίνηση ή ένα ζεστό ντους
  • Κόπωση
  • Αρθραλγία και οίδημα άλλων αρθρώσεων, όπως οι πτέρνες, οι κνήμες (καλάμια), οι μηροί, τα ισχία, οι ώμοι, οι πλευρές και τα γόνατα.
  • Ανεξήγητοι μυϊκοί σπασμοί

ankylosingspondylitis.gr

Related Articles

Back to top button