Πρωινό : Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας…διατήρηση της υγείας και του σωματικού βάρους

ImageGen

Πρωινό : Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας…διατήρηση της υγείας και του σωματικού βάρους

Ο πρώτος διατροφικός κανόνας που ακούμε συχνά, αναφέρει ότι το γεύμα αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Αυτό συμβαίνει διότι το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας, αυτό δηλαδή που εφοδιάζει με ενέργεια το σώμα. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ξεκινάει τη μέρα του, παραλείποντας το τελείως ή καταναλώνοντας μόνο ένα καφέ.

Η ενέργεια που προσλαμβάνει το σώμα από το πρωινό γεύμα, λειτουργεί σαν «καύσιμο» για την σωστή εκκίνηση των  μεταβολικών λειτουργιών στο σώμα. Λαμβάνοντας ένα σωστό  πρωινό γεύμα  ενεργοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης να διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα.

Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, με σκοπό να εξετάσουν τις επιδράσεις που έχει η κατανάλωση του  πρωινού στον οργανισμό, αποδείχτηκε ότι συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και κατ' επέκταση στη διατήρηση της σωματικής υγείας. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, αφού συντελεί στη πρόσληψη βιταμινών και ανόργανων στοιχείων που χρειάζεται το σώμα.

Παράλληλα συμβάλει  στη καλύτερη επίδοση της  εργασίας, διότι παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και επιπλέον τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό  κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές σε σύγκριση με αυτούς που δεν καταναλώνουν πρωινό με αποτέλεσμα να καταφεύγουν κυρίως στη λύση του εύκολου και γρήγορου φαγητού.

Ένα πρωινό γεύμα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να μπορεί να καλύψει της ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού, πρέπει επομένως να συμπεριλαμβάνει μια ποσότητα πρωτεϊνών, αμύλου και φυτικών ινών.

 Μερικά παραδείγματα πρωινού γεύματος είναι τα εξής:

  1. Γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με δημητριακά πρωινού(π.χ. κουάκερ, μούσλι, νιφάδες καλαμποκιού ή σίτου, κτλ.), ένα φρούτο εποχής ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
  2. Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά πρωινού (π.χ. κουάκερ, μούσλι, νιφάδες καλαμποκιού ή σίτου, κτλ.) και μέλι
  3. Ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά, ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως με μία λεπτή στρώση φυτικού βιταμ και μέλι
  4. Ένα ποτήρι γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό και ένα τοστ με τυρί και γαλόπουλα
  5. Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με ένα αυγό βραστό και μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
  6. Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με κριθαρένιο παξιμάδι και τυρί με χαμηλά λιπαρά

Σημείωση: Οι ποσότητες προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός.

Η καθιέρωση του πρωινού γεύματος συμβάλει στη διατήρηση της υγείας, του σωματικού βάρους, της ενεργητικότητας ακόμα και της ψυχολογικής ηρεμίας που θα έχει ο οργανισμός καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μην ξεχνάτε ότι ένας άνθρωπος που είναι ευδιάθετος και γεμάτος ενέργεια είναι πάντα αποδεκτός από το κοινωνικό περιβάλλον.  Αξίζει λοιπόν να ξυπνήσουμε 5 λεπτά νωρίτερα για να καταναλώσουμε ένα σωστό και ισορροπημένο πρωινό.

chaniapersonaltraining.gr

 

Παλιμετάκη Μαρία  ,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Related Articles

Back to top button