‘Παλιρροϊκό’ κύμα ο καρκίνος στον πλανήτη

cancer

‘Παλιρροϊκό' κύμα ο στον πλανήτη. Ο πλανήτης αντιμετωπίζει ένα ‘παλιρροϊκό κύμα καρκίνου' και χρειάζεται να ληφθούν υπόψη περιορισμοί στην κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ, δήλωσαν επιστήμονες του (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου θα φθάσει τα 24 εκατ. το χρόνο μέχρι το 2035 αλλά τα μισά θα μπορούσαν να προληφθούν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχει πραγματική ανάγκη να εστιάσουμε στην πρόληψη του καρκίνου, καταπολεμώντας το κάπνισμα, την παχυσαρκία και το αλκοόλ.

Το World Cancer Research Fund, σημειώνει ότι υπάρχει ανησυχητικό επίπεδο άγνοιας σχετικά με το ρόλο της διατροφής στον καρκίνο.

14 εκατ. άνθρωποι το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 19 εκατ. μέχρι το 2025, σε 22 εκατ. μέχρι το 2030 και σε 24 μέχρι το 2035.

Ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα υποστεί το βάρος των επιπλέον περιστατικών.

Ο Dr Chris Wild, διευθυντής του International Agency for Research on Cancer, του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι το παγκόσμιο βάρος του καρκίνου αυξάνεται αρκετά σημαντικά, λόγω κυρίως της γήρανσης των πληθυσμών και την αύξησή τους.
Το κόστος της αγωγής των περιστατικών καρκίνου είναι εκτός ελέγχου, ακόμα και για τις πλούσιες χώρες. Επομένως, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και μοιάζει να έχει κάπως παραμεληθεί.

Η έκθεση του ΠΟΥ για το 2014, αναφέρει ότι στις κύριες πηγές του καρκίνου που μπορεί να προληφθεί περιλαμβάνονται οι εξής.

  • Κάπνισμα
  • Λοιμώξεις
  • Αλκοόλ
  • Παχυσαρκία και έλλειψη άσκησης
  • Ακτινοβολία, από τον ήλιο και από τις απεικονιστικές εξετάσεις
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες
  • Καθυστερημένη μητρότητα, λιγότερα παιδιά και απουσία θηλασμού.

Στις περισσότερες χώρες ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Ωστόσο ο καρκίνος του τραχήλου κυριαρχεί σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής.

Σημαντική αιτία είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εκτιμάται ότι η ευρεία χρήση του εμβολίου κατά του HPV όπως και άλλα εμβόλια θα μπορούσαν να προλάβουν χιλιάδες περιστατικά.

O Dr Bernard Stewart, από το University of New South Wales, δήλωσε ότι η πρόληψη έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του ‘παλιρροϊκού κύματος' του καρκίνου που έρχεται στον πλανήτη.

Πρόσθεσε, ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά βρίσκεται πίσω από πολλούς καρκίνους, όπως η ηλιοθεραπεία μέχρι ‘να ψηθεί κάποιος και από τις 2 πλευρές.'

iatronet.gr

Related Articles

Back to top button