Ο καφές αποτρέπει τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας
Ο καφές αποτρέπει τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας
Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Αντόνιο, διαπίστωσαν ότι ο καφές που περιέχει πολλή καφεΐνη, φαίνεται να καταστρέφει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, η οποία συντελεί στη φθορά των δοντιών και τον σχηματισμό κοιλοτήτων.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η προστατευτική αυτή επίδραση του καφέ προέρχεται από τις πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες είναι ικανές να καταστρέψουν τα βακτήρια.
Ελπίζουν λοιπόν ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτό να προσθέσουν στις οδοντόπαστες ή σε στοματικό διάλυμα πολυφαινόλες καφέ για να μειώσουν την οδοντική πλάκα και τις συνέπειές της.
Μέχρι τότε, ο Δρ Αντόνιο τονίζει ότι «η αυξημένη κατανάλωση καφέ δεν παύει να έχει τις γνωστές παρενέργειές της, ακόμη και στα ίδια τα δόντια, είτε αλλοιώνοντάς το χρώμα τους, είτε διαβρώνοντας την αδαμαντίνη. Ιδίως, όταν κανείς πίνει τον καφέ του με ζάχαρη ή κρέμα, τότε τα όποια θετικά αποτελέσματα για την υγεία των δοντιών εξουδετερώνονται».
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ