Οι προεγχειρητικές εξετάσεις υποτιμούν τη σοβαρότητα του προστατικού καρκίνου

prostate3

Οι υποτιμούν τη σοβαρότητα του προστατικού καρκίνου

Οι προεγχειρητικές εξετάσεις που αξιολογούν την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη συχνά υποτιμούν τη σοβαρότητά του, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισοί άντρες που αρχικά είχε θεωρηθεί ότι έχουν βραδέως εξελισσόμενους καρκίνους, είχαν στην πραγματικότητα πιο επιθετικούς όγκους.

Το εύρημα αυτό, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα αξιολόγησης του καρκίνου με βάση την βιοψία σε μικρό δείγμα του όγκου, λένε οι ερευνητές.

Εγείρει επίσης ερωτηματικά για την «ενεργό παρακολούθηση», κατά την οποία δεν προτείνονται ριζικές θεραπείες σε άντρες με βραδέως εξελισσόμενους όγκους, αλλά συχνές εξετάσεις για να παρακολουθείται η πορεία της ασθένειάς τους.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οι οποίοι συνέκριναν την σταδιοποίηση και τη βαθμολογία κατά Gleason σε περισσότερους από 800 άντρες πριν και μετά την εγχείρηση αφαίρεσης του προστάτη τους (προστατεκτομή).

Όπως διαπίστωσαν, από τους 415 που είχαν θεωρηθεί ότι έχουν βραδέως εξελισσόμενους καρκίνους με βάση τις προεγχειρητικές εξετάσεις, οι μισοί (οι 209) είχαν τελικά πιο επιθετικούς όγκους, όπως έδειξαν οι αναλυτικές βιοψίες μετά την εγχείρηση.

Επιπλέον, σε σχεδόν έναν στους τρεις (στους 131) ο είχε εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η σοβαρότητα του προστατικού καρκίνου στους μισούς άντρες μπορεί να υποτιμάται με τις προεγχειρητικές εξετάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκρεγκ Σω, χειρουργός ουρολόγος στο Κέιμπριτζ.

«Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για καλύτερες εξετάσεις που θα αξιολογούν με μεγαλύτερη ακρίβεια προεγχειρητικά την επιθετικότητα του προστατικού καρκίνου.

»Κάτι τέτοιο θα μας επέτρεπε να αποφασίζουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα εάν ένας καρκίνος είναι κατάλληλος για ενεργό παρακολούθηση ή όχι. Αν και η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής για ορισμένους ασθενείς, σχεδόν ο ένας στους τρεις άνδρες που υποβάλλονται σε αυτήν χρειάζονται εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία μέσα σε πέντε χρόνια».

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άντρες, αλλά συχνά εξελίσσεται με αργό ρυθμό και δεν απειλεί τη ζωή.

Η σοβαρότητά του αξιολογείται όταν πρωτοανιχνεύεται με μια σειρά εξετάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι βιοψίες, η μαγνητική τομογραφία και η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα.

Η επιθετικότητά του βασίζεται στην βαθμολογία κατά Gleason ή Gleason σκορ. Είναι ένα σύστημα 10 βαθμίδων που δείχνει πόσο έχουν χάσει την δομή τους τα κύτταρα του προστάτη. Όσο πιο επιθετικός είναι ο καρκίνος, τόσο πιο ασχημάτιστα (αδιαφοροποίητα) είναι τα κύτταρα και τόσο μεγαλύτερη η βαθμολογία.

Σε αδρές γραμμές, οι τιμές στο Gleason σκορ 2 έως 7 σημαίνουν μικρής και μέτριας επιθετικότητας καρκίνο, ενώ εκείνες πάνω από 8 υποδηλώνουν έναν ιδιαίτερα επιθετικό καρκίνο.

Η σταδιοποίησή του, εξάλλου, βασίζεται στο αν και κατά πόσον έχει εξαπλωθεί. Σε γενικές γραμμές, οι σταδίου 1 και 2 όγκοι παραμένουν εντός του προστατικού αδένα, οι σταδίου 3 έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται έξω από αυτόν, ενώ οι σταδίου 4 έχουν κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα ή τμήματα της πυέλου.

«Παρά τους περιορισμούς που υποδεικνύει η παρούσα μελέτη, όλα τα ευρήματα που έχουμε στα χέρια μας υποδηλώνουν ότι η ενεργός παρακολούθηση είναι ασφαλής, εφ' όσον επιλέγονται προσεκτικά οι άντρες που υποβάλλονται σε αυτήν», δήλωσε ο καθηγητής Μάλκολμ Μέισον, επικεφαλής του Τομέα Ογκολογίας & Παρηγορητικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, και παγκοσμίου φήμης ειδικός στον καρκίνο του προστάτη.

«Όμως χρειαζόμαστε καλύτερες μεθόδους για τη βαθμολογία και την σταδιοποίηση του καρκίνου, ούτως ώστε κανένας άντρας να μην κάνει αχρείαστη θεραπεία, ενώ ταυτοχρόνως θα εξασφαλίζεται ότι δεν θα την στερείται όποιος στ' αλήθεια την χρειάζεται», κατέληξε.

 

Πηγή : ygeia.tanea.gr

 

Related Articles

Back to top button